Pestki z dyni zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i oleinowy, a także witaminę A, K, B3 i kwas foliowy. Ze względu na wysoką zawartość cynku pomagają zmniejszyć uszkodzenia kości i stawów. Zaleca się ich spożywanie, by obniżać poziom cholesterolu, leczyć osteoporozę, artretyzm, zwalczać kamienie nerkowe, pasożyty jelitowe i choroby prostaty. A pesto z pestek daje nam inne możliwości ich spożywania.


Składniki:


100 gramów pestek dyni

50 ml oleju z pestek dyni (lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia)

50 gramów parmezanu

sok z 1 cytryny

natka świeżej pietruszki

Sól i pieprz



Przygotowanie:

 Zacznij od prażenia pestek dyni. Aby to zrobić, umieść je na patelni (bez oleju i tłuszczu) na małym ogniu i ciągle mieszaj, aż zmienią kolor (od 3 do 5 minut).

Umyj natkę pietruszki, potrząśnij nią, aby usunąć nadmiar wody i grubo posiekaj.

Wymieszaj w misce wszystkie składniki i zblenduj. Trzeba uzyskać jednolitą kremową masę.

Jeśli chcesz dodać pesto do makaronu, podgrzej je przed podaniem.

Pamiętaj, że nie możesz przechowywać go zbyt długo w lodówce z powodu zawartości soku z cytryny. Warto po przełożeniu pesto do słoiczka zalać je niewielką ilością oliwy.


Tagi:

przepisy,  dynia,  pesto, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót