Łosoś to ryba bezcenna w naszej diecie. Jest bogata w białko, witaminy A, D i E. Należy do ryb tłustych, dzięki temu zawiera dużo kwasów Omega-3. Dlatego warto go jeść pod różną postacią. Dziś przepis na słodko – kwaśną sałatkę.

 

Składniki:

sałata

kilka plastrów wędzonego łososia

pomarańcza

kwaśne jabłko

oliwa lub olej, sól do smaku

odrobina pokrojonego koperku

 

Sałatę myjemy i suszymy, rozrywamy na drobne kawałki. Pomarańczę kroimy na pół w poprzek. Jedną połowę obieramy, drugą zostawiamy do przyprawienia sałaty. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Sałatę robimy oddzielnie dla każdej osoby. Na talerzach układamy liście sałaty, łososia, pokrojoną pomarańczę i jabłko. Do szklanki wlewamy oliwę (około 1/3 pojemności, w zależności od ilości porcji), wyciskamy sok z pozostałej pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Sałatę polewamy dressingiem, doprawiamy solą do smaku. Posypujemy koperkiem.

 

sałata z łososiem

Tagi:

przepisy,  sałata. łosoś, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót