Oto zasady, których warto przestrzegać przy przyrządzaniu ryby:

 

1. Ryba ma bardzo krótki proces przyrządzania. Nie trzeba jej długo piec czy smażyć. Strach, że pozostanie surowa, to jedna z obaw początkujących kucharzy. Tymczasem zbyt długie smażenie sprawi, że pozostanie sucha. Jest jedna koronna zasada: na każde 2,5 centymetra grubości potrzeba 5 minut z każdej strony, w sumie taka ryba musi smażyć się przez 10 minut, aby była idealna.


2. Skóra jest niezbędnym elementem każdej ryby, o ile chcemy ją dobrze przyrządzić, należy ją zostawić. Mięso ryby jest bardzo delikatne, jeśli usuniemy skórkę, może się rozwarstwiać pod wpływem ciepła. Skóra chroni przed podaniem fileta w kilku kawałkach.


3. Jednym z najważniejszych czynników decydujących o smaku ryby, jest jej świeżość. Ważne, aby była jak najświeższa, jeśli jest mrożony, postarajmy się, aby to była ryba dobrej jakości. Ten czynnik jest kluczem do uzyskania dobrych wyników w kuchni.


4. Jednym z najczęstszych sposobów przygotowania ryby jest panierowanie. Aby nadać jej dodatkowy smak, rybę delikatnie nacieramy sokiem z cytryny przed panierką.


5. Jeśli chcemy użyć ryby do sushi lub tatara czy carpaccio, czyli zjeść na surowo, warto ją wcześniej zamrozić. Kroimy ją wówczas zanim całkowicie się rozmrozi, aby uzyskać perfekcyjne kawałki.


Tagi:

przepisy,  ryba,  poradnik, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót