Tradycyjna grecka sałatka w polskim wydaniu podawana jest z reguły z zieloną sałatą. W oryginale takie połączenie nie występuje. Grecy sałaty tam nie dodają. W każdej restauracji sałatka grecka podawana jest nieco inaczej. Oto przepis na tę z Rodos z liśćmi kaparów, które dodają niesamowitego smaku.

 

Składniki:

 

pomidor

ogórek

czerwona papryka

czarne oliwki

pół małej cebuli

ser feta

marynowane liście kaparów

oliwą, ocet winny, sól, oregano

 

Ogórka ( w Grecji podawany jest z reguły ze skórką) pomidora, paprykę, cebulę kroimy na kawałki i układamy na półmisku. Dodajemy oliwki, ser feta pokrojony w kostkę i liście kaparów. Posypujemy oregano. Doprawiamy oliwą, octem i solą do smaku.

 

 

Tagi:

przepisy,  grecka sałatka,  kapary, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót