Danie nie jest skomplikowane, zrobi je bez problemu nawet osoba, która rzadko udziela się w kuchni. Nie jest też bardzo pracochłonne, a kulinarny efekt pozytywnie cię zaskoczy!

Składniki dla 4 osób

2 piersi z kurczaka bez kości

2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

1 szklanka śmietanki kremówki

1 szklanka białego wina

2 łyżki drobno mielonego czosnku

2 łyżki cebuli pokrojonej w kostkę

6 łyżek masła

Sól i pieprz do smaku

Mąka uniwersalna

2 opakowania szpinaku


Przygotowanie

Kurczaka podziel na filety, lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i mąką, a następnie potrząśnij każdym filetem, żeby usunąć nadmiar mąki.

Na dużej patelni na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła, następnie dodaj kurczaka i usmaż na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony.

Przenieś kurczaka na talerz i przykryj folią aluminiową, aby był ciepły.

Rozpuść kolejne 2 łyżki masła na tej samej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż cebula stanie się przezroczysta, około 1 minuty.

Zdejmij patelnię z kuchenki i ostrożnie wlej wino. Następnie postaw patelnię z powrotem na palnik i mieszając smaż około 3 minut.

Dodaj śmietanę i zostaw na małym ogniu, aż ilość sosu zmniejszy się o połowę, często mieszając, posyp natką pietruszki i dopraw.

Dodaj kurczaka i zostaw na małym ogniu.

Rozpuść pozostałe 2 łyżki masła na innej dużej patelni, dodaj szpinak i smaż około 5 – 7 minut.

Szpinak dopraw do smaku solą i pieprzem, rozłóż na talerzach, połóż na nim fileta i zalej sosem. Gotowe!

Tagi:

przepisy,  kurczak,  kurczak w winie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót