Smażone na złoto krążki cebuli to danie bardzo smaczne. I w dodatku tanie oraz proste. Spróbujcie choć raz je zrobić, a zagoszczą na stałe w waszym domu.


Składniki


• 1 duża cebula pokrojona w plasterki

• 1 filiżanka mąki uniwersalnej

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka soli

• 1 jajko

• 1 szklanka mleka

• ¾ szklanki suchej bułki tartej

• sól dla smaku

• olej do smażenia




Przygotowanie


1.  Olej wlej do dużego garnka.


2. Pokrój cebulę w krążki i odstaw. W małej misce wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę i sól.


3. Zanurz plasterki cebuli w mące, aż będą dobrze pokryte, a następnie odstaw na bok. Widelcem ubij jajko, dodaj mleko i wymieszaj z pozostałą mąką. Bułkę tartą wysyp na talerzyk. 

4. Zanurzaj cebulę w cieście, pozwól mu skapać, a następnie obtaczaj w bułce tartej.

5. Rozgrzej olej. Smaż krążki  przez 2-3 minuty do zarumienienia. Umieść na ręcznikach papierowych, aby oddały nadmiar oleju. Podawaj gorące. 


Tagi:

przepisy,  cebula,  krążki cebulowe, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót