Miłośnicy ziemniaków nie będą zawiedzeni. Przepis jest prosty, a danie wyśmienite i wykwintne.


 

 Składniki:


1 kilogram obranych ziemniaków

2 łyżki roztopionego masła

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki mielonego świeżego rozmarynu

3/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1 kostka bulionu drobiowego

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

 




Przygotowanie:


1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

2. Potnij ziemniaki na grube plastry, umieść w je w misce. Wlej oliwę, roztopione masło i dodaj rozmaryn.

3. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

4. Ułóż ziemniaki płasko, w jednej warstwie, na metalowej blasze.

5. Piecz około 15 minut, aż wierzch każdego ziemniaka będzie złoty.

6. Wyjmij naczynie z piekarnika i odwróć każdego ziemniaka. Następnie piecz przez kolejne 15 minut, aż druga strona ziemniaka będzie zarumieniona. W tym czasie zrób bulion z jednej kostki.

7. Ponownie wyjmij naczynie z piekarnika i wlej bulion drobiowy, posyp czosnkiem.

8. Włóż blachę do piekarnika i piecz kolejne 15 minut, ziemniaki powinny być już miękkie, a bulion powinien częściowo odparować. Podawaj polane sosem, w którym się piekły.

 


Tagi:

przepisy,  kartofle,  ziemniak,  ziemniaki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót