Szef kuchni, Oscar Tschirky, był pod takim wrażeniem połączenia, że ​​postanowił umieścić to śniadanie w menu. Ale to tylko jedna z teorii. Jajka po benedyktyńsku jemy z sosem holenderskim, tym samym, który wyśmienicie pasuje do szparagów.

 

Oto przepis:

 

Składniki

 

• 4 żółtka

• 3 ½ łyżki soku z cytryny

• 1 szczypta zmielonego białego pieprzu

• 1 łyżeczka sosu Worcestershire

• 8 jajek

• 1 łyżeczka octu spirytusowego

• 8 plasterków boczku

• 4 kromki pieczywa tostowego lub zwykłe bułeczki

• masło – pół szklanki do sosu

 

 

Jak zrobić sos holenderski:

 

1. Napełnij do połowy wodą spory garnek. Umieść w nim mniejszy i upewnij się, że woda dotyka jego dna. Doprowadź wodę do wrzenia. W górnym garnku wymieszaj żółtka, sok z cytryny, biały pieprz, sos Worcestershire i 1 łyżkę wody.

 

2. Dodawaj roztopione masło po 1 – 2 łyżkach, ciągle ubijając. Jeśli sos holenderski zaczyna być zbyt gęsty, dodaj łyżeczkę lub dwie gorącej wody. Ubijaj, aż całe masło zostanie wykorzystane. Zdejmij z ognia i przykryj pokrywką, aby sos był ciepły.

 

Jak przygotować danie:

 

1. Napełnij spory rondel wodą. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dodaj ocet. Ostrożnie wbij jajka do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 minuty. Żółtka powinny być miękkie w środku. Wyjmij jajka z wody i umieść je na ciepłym talerzu.

 

2. W trakcie gdy jajka się gotują, zrumień boczek na patelni na średnim ogniu, podgrzej tostowe pieczywo w tosterze lub w piekarniku.

 

3. Rozsmaruj masło na ciepłym pieczywie, połóż boczek i po jednym jajku w koszulce. Polej sosem holenderskim. Możesz posypać szczypiorkiem.

Tagi:

przepisy,  jajka,  jajka benedyktyńskie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót