Dziś przepis na kurczaka cacciatore.

 

Składniki:

 

1 kg udek z kurczaka z kością

• Sól, pieprz do smaku

• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

• 1 łyżka masła

• 1 szklanka pokrojonej cebuli

• 1 ½ szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki

• 1 szklanka papryki w plasterkach, dowolnego koloru

• 1 ząbek czosnku, posiekany

• ½ łyżeczki suszonej czerwonej papryki

• ½ szklanki białego wina

• 1 puszka przecieru pomidorowego 500 gr

• ½ szklanki świeżej posiekanej bazylii, posiekanej

• ¼ szklanki świeżej posiekanej pietruszki

• 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

• ¼ szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) do dekoracji

 

Wykonanie

 

 

1. Rozgrzej piekarnik do 190C.

 

2. Podziel kurczaka na mniejsze porcje i przypraw solą i mielonym czarnym pieprzem.

 

3. Na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek i masło na dużej patelni żaroodpornej. Wrzuć kurczaka i smaż przez około 3-5 minut z każdej strony lub na złoty kolor. Wyjmij kurczaka i odłóż na bok.

 

4. Na patelnię włóż cebulę, pieczarki i paprykę. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez około 3-4 minuty lub do momentu, gdy zaczną mięknąć. Dodaj czosnek i czerwoną suszoną paprykę, mieszaj przez 1 minutę, aż zacznie wszystko ładnie pachnieć pachnieć. Dodaj białe wino i zagotuj.

 

5. Dodaj przecier pomidorowy, ¼ szklanki bazylii, 2 łyżki pietruszki i ½ łyżki posiekanego tymianku. Wymieszaj sos na jednolitą masę. Dodaj kurczaka i smaż przez chwilę na wolnym ogniu.

 

6. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez 10-15 minut.

 

7. Udekoruj pozostałymi ziołami i parmezanem. Podawaj z grubym makaronem.

 

Tagi:

przepisy,  kurczak,  cacciatore, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót