Danie jest bardzo smaczne, nie mniej jednak jego wykonanie wymaga nieco pracy. Warto jednak włożyć nieco wysiłku i zaskoczyć rodzinę lub znajomych super pysznym kotletem.

Składniki:

• 3 piersi z kurczaka, bez kości i skóry

• bułka tarta

• 1 łyżka suszonego czosnku

• 1 łyżka suszonej cebuli

• 10 plastrów szwajcarskiego sera

• 8-10 plastrów szynki

• 2 jajka

• 2 łyżki mąki


 

1. Posyp piersi kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem i cebulą.

2. Umieść piersi na desce do krojenia, połóż na nich drugą deskę i rozbij na cienkie plastry.

3. Rozłóż ser i szynkę na piersi warstwami: plasterek sera, plasterek szynki, plasterek sera i plasterek szynki, w sumie 4 warstwy. Mocno zawiń.

4. Przygotowane kotlety bardzo szczelnie owiń w folię, mocno zawijając brzegi. Włóż do lodówki na pół godziny.

5. Rozłóż trzy miski: jedną z mąką, jedną z ubitym jajkiem i ostatnią z bułką tartą.

6. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym.

7. Wyjmij kotlety z folii i obtocz je najpierw mąką, potem jajkiem, a następnie bułką tartą.

8. Smaż przez 5 minut z każdej strony.

 

Podawaj z puree ziemniaczanym i z plasterkiem cytryny.

Tagi:

przepisy,  cordon blue,  kurczak, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót