Ziemniaki i jajka lubimy chyba wszyscy. Jeśli więc szukacie nowych sposobów ich przyrządzania, wykorzystajcie tę recepturę. Nie jest zbyt pracochłonna, a danie jest pyszne.

 

Składniki dla 4 osób

 

2 duże ziemniaki

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

4 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę

2 łyżki oleju masła

100 gramów startego sera mozzarella

świeży szczypiorek, posiekany

4 jajka

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

 

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie ziemniaki umyj dokładne, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 30 - 40 minut.

2. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, rozgrzej olej lub masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez 5 minut, odstaw na bok.

3. Upieczone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż jak najgłębiej środek.

4. Wydrążony miąższ dodaj do cebuli i czosnku, dorzuć starty ser, sól i pieprz do smaku i smaż, aż ser się rozpuści.

5. Przygotowany farsz włóż do ziemniaków, ugnieć i zrób wgłębienie w środku.

6. Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia i ostrożnie rozbij po jednym jajku. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu posyp szczypiorkiem.

Tagi:

przepisy,  ziemniaki,  faszerowane ziemniaki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót