Równie dobre będą nasze tradycyjne kopytka. Kurczaka można przygotować w wersji na ostro lub mniej pikantnie, w zależności od upodobań.

Składniki:

• 1 kg kurczaka: uda, pierś, do wyboru

• 3 duże cebule pokrojone w kostkę

• 2 łyżki masła lub smalcu

• 4 łyżeczki papryki – słodkiej, ostrej, lub wymieszać

• ½ szklanki śmietany tradycyjnej

• ½ szklanki śmietanki do sosów

• 3 łyżki mąki pszennej

 

Wykonanie

1. W garnku rozgrzać smalec lub masło i przyrumienić pokrojonego na kawałki kurczaka (nóżki zostawiamy w całości) ze wszystkich stron. Wyjąć z garnka i odstawić.

2. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę w tym samym garnku.

3. Dodać paprykę, sól do smaku i wymieszać.

4. Włożyć kurczaka z powrotem do garnka i zalać niedużą ilością wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Wyjąć na talerz.

5. W misce wymieszać śmietanę i śmietankę, dodać mąkę. Mieszać do uzyskania gładkości i wlać do sosu paprykowego, mieszając, aby uniknąć grudek. Dodać kurczaka do garnka, podgrzać. Podawać z makaronem.

Tagi:

przepisy,  kurczak,  kurczak po węgiersku, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót