Można wykorzystywać całą roślinę. Korzeń używany jest do produkcji kawy zbożowej, a liście jako składnik sałatek.

Cykoria zawiera glikozydy, pektyny, cholinę i inulinę. Szczególnie ta ostatnia ma korzystny wpływ na zdrowie. Inulina jest prebiotykiem tzn. że stymuluje wzrost mikroflory przewodu pokarmowego, ponadto obniża poziomu cholesterolu i lipidów w surowicy krwi, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, obniża poziom glukozy we krwi.

Cykoria zawiera również w swoim składzie sole mineralne, olejki eteryczne oraz witaminy. Cykoria bywa nazywana podróżnikiem błękitnym.


Sałatka z cykorii z pomidorami


4 sztuki cykorii
2 pomidory
4 łyżki oliwy
łyżeczka octu lub soku z cytryny
sól, cukier do smaku
Cykorie należy umyć i u nasady wyciąć kawałek miąższu, który jest gorzki. Cykorię pokroić w paseczki a pomidora pokroić w kostkę. Całość wymieszać z oliwą i doprawić do smaku.

 



Sałatka z cykorii z zielonym groszkiem


2 sztuki cykorii
pół puszki zielonego groszku lub 10 dkg groszku łuskanego
1 nieduże jabłko
łyżeczka octu lub soku z cytryny
sól, cukier do smaku
Cykorię pokroić w paseczki, dodać groszek i stare na tarce o dużych oczkach jabłko. Całość polać oliwą i doprawić do smaku.

 

 

Tagi:

przepisy,  sałatki,  surówki,  cykoria, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót