Oto kilka prostych przepisów na nietypowe nadzienie do naleśników, które nadają się zarówno na ciepło jak i na zimno, a zwinięte naleśniki pokrojone w poprzek będą świetnym pomysłem na przystawkę lub przekąskę.


Naleśniki z łososiem
- śmietankowy serek do smarowania
- paczka łososia
- siekany koperek
- pomidory koktajlowe
Naleśnik smarujemy serkiem, posypujemy koperkiem, układamy łososia i pokrojone w małe plasterki pomidorki koktajlowe. Na koniec zwijamy naleśnika i danie gotowe!

Naleśniki z suszonymi pomidorami
- suszone pomidory
- oliwki czarne i zielone bez pestek
- ser mozzarella
- bazylia i oregano
Wszystkie składniki cienko kroimy i układamy na naleśniku. Posypujemy przyprawami, można dodać świeże zioła. Tak przygotowanego naleśnika możemy od razu zjeść lub podsmażyć. Dzięki temu ser mozzarella się rozpuści a naleśnik będzie jeszcze pyszniejszy.

Naleśniki z szynką i ogórkiem kiszonym
- ogórki kiszone
- szynka konserwowa
- ser żółty
- majonez
Wszystkie składniki kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z majonezem. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulony.

Naleśniki z cukinią
- cukinia
- marchewka
- 2 ząbki czosnku
- odrobina masła
- serek topiony śmietankowy lub ementaler
Cukinię z marchewką należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dusimy warzywa z odrobiną masła i wyciśniętym czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich serek topiony. Nadzienie gotowe, można je nakładać na naleśniki.

Naleśniki z jajkiem
- ugotowane jajka na twardo
- śmietana lub jogurt naturalny
- cebula
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Jajko siekamy z cebulą i szczypiorkiem, dodajemy śmietanę lub jogurt, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarujemy naleśniki i zwijamy je lub składamy w trójkąty. Jeśli chcemy jeść naleśniki z jajkiem na ciepło nie należy dodawać zbyt dużo śmietany/jogurtu żeby nie wypłynęły w trakcie smażenia. 


Tagi:

przepisy,  naleśniki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót