Przepis jest bardzo stary, to moje ulubione danie z dzieciństwa. Tak parówki robiła moja babcia i moja mama. I według mnie są pyszne.

Składniki:

6 parówek

średnia cebula

3 niewielkie ogórki kiszone

mały koncentrat pomidorowy

3 – 4 łyżki śmietany

3 łyżki oleju

pieprz, sól, cukier do smaku


Parówki obieramy ze skórki, kroimy w talarki, cebulę szatkujemy. W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy najpierw cebulę, podsmażamy kilka minut, ale ma nie być rumiana. Wrzucamy parówki i kolejne kilka minut smażymy razem z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka. Razem dusimy wszystko około 10 minut. Dolewamy odrobinę przegotowanej wody, dodajemy koncentrat i śmietanę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, trzeba dolać jeszcze trochę wody. Dodajemy sól, pieprz wedle uznania i koniecznie odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy, i za kilka minut danie jest gotowe. Można podawać z ziemniakami, makaronem lub pieczywem.

 

parówki

Tagi:

przepisy,  parówki w sosie pomidorowym, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót