Japonia, wymawiana w języku japońskim jako „Nippon” lub „Nihon”, to kraj wyspiarski Pacyfiku u wybrzeży Azji kontynentalnej, składający się z około 6900 wysp.
 
Najbardziej znanymi i zaludnionymi wyspami są Honsiu, Hokkaido, Shikoku i Kiusiu, co stanowi 97% kraju. Na tych wyspach znajduje się 47 prefektur o łącznej liczbie 127 milionów mieszańców (co daje Japonii 11 miejsce na świecie pod względem zaludnienia).
 
73% kraju jest górzyste, większość ludzi żyje więc na wybrzeżu, co sprawia, że jest to jeden z najgęściej zaludnionych krajów na świecie.
 
 
Wczesna kultura japońska była pod dużym wpływem Chin. W epoce Edo prowadzono ścisłą politykę izolacyjną, kraj był zamknięty na wszystkich relacje ze światem zewnętrznym i dzięki temu udało się kultywować odrębną kulturę japońską.
 
Po upadku tej ery w 1868 r. Japonia przyjęła praktyki kulturowe z całego świata. Istnieją dwie główne religie w Japonii: Sinto, religia japońska i buddyzm, który został sprowadzony w VI wieku z Chin.
 
 
Japończycy sprawiają, że ich kraj jest lepszym i bardziej przyjaznym miejscem, a wszyscy jego mieszkańcy są zaangażowani w samodoskonalenie.
 
Maniery są niezbędne wśród Japończyków. W Japonii ludzie witają się ukłonem, może to być dyskretne kiwnięcie głową (powitanie swobodne i nieformalne) do głębokiego zgięcia w talii (wskazując szacunek). Z drugiej strony uścisk dłoni w Japonii jest rzadkością. 
 
W wielu restauracjach brak zarówno stołów i krzeseł w stylu zachodnim, je się przy niskich tradycyjnych stołach, przy których zwykle siedzi się na poduszce. Większość rodzajów japońskich posiłków spożywa się pałeczkami, które powinny być trzymane za koniec, a nie w środkowej lub przedniej części.
 
Ponadto w Japonii nie ma zwyczaju dawania napiwków, ale zamiast tego należy powiedzieć „gochisosama deshita” („dziękuję za posiłek”).
 
Wręczanie prezentów jest wspólną częścią tej kultury, a różne rodzaje prezentów są wręczane przy różnych okazjach. Ciekawostką jest to, że unika się prezentów w zestawach po 4 sztuki, ponieważ słowo „cztery” wymawia się tak samo jak słowo „śmierć”.
 
Będąc starożytną, różnorodną i boską, kultura japońska fascynowała inne ludy od wieków. Od diety po festiwale, od sportu po modę ta kultura jest intrygująca.
 
 
 Żeby lepiej poznać tę wyjątkowa kulturę  warto poznać jej 20 kluczowych elementów:
 
1. Jedzenie podczas chodzenia jest nieakceptowane!
 Japończycy unikają jedzenia w ruchu, na ulicy, byle gdzie i uważają to za niegrzeczne. Jedzenie jest świętym czasem w Japonii, przeznaczonym na dodawania energii ciału Dlatego Japończycy zawsze siedzą za stołem i koncentrują się na jedzeniu.
 
2. Zdrowe metody gotowania
 Ogólnie rzecz biorąc, w kuchni japońskiej istnieją cztery główne metody gotowania: agemono, podobne do smażenia na głębokim tłuszczu, ale używa się zdrowszego ciasta, takiego jak tempura, mushimono, które gotuje się na parze; nimono, gotowanie na wrzątku; i yakimono, które jest formą pieczenia.
 
 3. Gotowanie w domu 
Gotując w domu, Japończycy zmniejszają ilość niezdrowych, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów, a tym samym zapobiegają różnym problemom zdrowotnym. Ich dieta jest bogata w całe, nieprzetworzone produkty spożywcze, bogate w witaminy i minerały. 
 
4. Zielona herbata 
Jest to najzdrowszy napój na świecie, o licznych właściwościach leczniczych, ponieważ jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Jego spożycie zwalcza stany zapalne w ciele, pomaga w odchudzaniu, wspomaga trawienie, reguluje temperaturę ciała, obniża poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi oraz poprawia zdrowie psychiczne.
 
5. Owoce morza
Japońska kuchnia jest bogata w owoce morza i różnego rodzaju kalmary, ryby, ośmiornice, węgorze i skorupiaki są dodawane do sushi, sałatek, curry i tempury. Owoce morza są bogate w składniki odżywcze, białko, witaminy i minerały, takie jak witaminy B i D, kwasy tłuszczowe omega-3, ale zawierają mało tłuszczów nasyconych. Dlatego ich spożycie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, łagodzi ból spowodowany zapaleniem stawów, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem, leczy depresję i wspiera prawidłowy wzrost mózgu u niemowląt i dzieci. 
 
6. Wasabi 
Roślina ta jest powszechnie dodawana do potraw i tradycyjnych przepisów i jest popularna jako dodatek do sashimi i sushi. Wasabi ma niską kaloryczność i jest bogate w błonnik i białko, a także cynk, wapń, magnez, fosfor, żelazo i sód oraz witaminy A, C i B. Może zapobiegać niektórym typom raka, poprawia trawienie i zdrowie jelit oraz kontroluje masę ciała. 
 
7. Mniejsze porcje 
Podczas posiłków Japończycy stosują zwrot „ichiju-sansai” lub „jedna zupa, trzy składniki”. Typowy posiłek składa się z ryżu lub makaronu, ryby, kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny oraz marynowanych warzyw i zupy miso. Część białka ma wielkość dłoni. W przypadku warzyw wystarczy jedna porcja wielkości pięści, a w przypadku sałatek dwie porcje wielkości pięści. 
 
8. Żywność fermentowana
Produkty, takie jak kapusta kiszona, kimchi, jogurt, tempeh, pikle i zupa miso, a także napoje fermentowane, takie jak kefir i kombucha, zawierają dużo korzystnych enzymów, witamin z grupy B, witamin C i A, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz probiotyki i wspierają zdrowie na różne sposoby. Leczą różne stany i choroby, w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego, alergie, cukrzycę, otyłość, funkcje poznawcze, a nawet choroby psychiczne.
 
9. Chodzenie
Japończycy lubią chodzić nawet po zatłoczonych miastach, jest to również uważane za rytuał buddyjski. To proste ćwiczenie może zwiększyć sprawność serca i płuc, obniżyć ryzyko chorób serca i udaru, leczyć wysokie ciśnienie krwi, obniżać poziom cholesterolu, łagodzić bóle mięśni i stawów oraz leczyć cukrzycę.
 
10. Szczęście
 Japończycy mają ważną koncepcję szczęścia, zwaną ikigai, podzieloną na dwa słowa: iki, co oznacza życie, i gai, co oznacza wartość. Chodzi o poczucie samorealizacji i szczęścia, które pochodzi z wnętrza, o to, co przynosi radość w życiu. Kultura japońska uważa również, że zdolność do wyrażania nadziei w obliczu przeszkód stanowi element szczęścia. Japończycy uczą się być świadomi tego, co czyni ich szczęśliwymi i zadowolonymi z życia, a to sprawia, że wyglądają i czują się młodziej.
 
11. Aktywność fizyczna
Japończycy mają tendencję do starzenia się wolniej, ponieważ są stale aktywni, chodzą lub jeżdżą na rowerze do szkoły i pracy, unikają długotrwałego siedzenia, dużo chodzą, chodzą na siłownię, biegają w maratonach.
 
12. Sztuki walki
Sztuki walki są sposobem na życie i praktyką duchową w Japonii. Pochodzą z 23 roku p.n.e. i były tradycyjnie praktykowane przez wojowników samurajów z powodu ograniczonego dostępu do broni przez innych członków społeczeństwa.
 
Aikido, Laido, Sumo i Karate to różne style sztuk walki. Są to trening całego ciała, które wykorzystują każdy mięsień w ciele i zwiększają wytrzymałość, elastyczność, wytrzymałość i siłę. Ponadto sztuki walki uczą moralności, wartości i koncentracji oraz poprawiają nastrój.
 
13. Kąpiele w gorących źródłach
Źródła znane również jako onsen, są bardzo popularne w Japonii. Istnieją różne gorące źródła, które wyróżniają się minerałami rozpuszczonymi w wodzie.
Zapewniają relaksację, łagodzą ból, leczą problemy skórne, zmniejszają stres, poprawiają krążenie krwi, poprawiają sen i wiele więcej.
 
14. Zdrowe desery
Japończycy jedzą desery, aby oczyścić i odświeżyć podniebienie po posiłku. Ich desery mają niską zawartość cukru i składają się z owoców, ryżu i słodkiej fasoli. Popularne desery to mokka, kanapki owocowe, ciasteczka bezowe z zielonej herbaty oraz ciasto z dyni.
 
15. Zarządzanie stresem
Stres może prowadzić do różnych schorzeń, zwłaszcza chorób serca, otyłości i cukrzycy typu 2. Dlatego japońskie kobiety radzą sobie ze stresem, wykorzystując maksymalnie wolny czas, angażując się w imprezy społeczne, chodząc na wycieczki i zakupy, a tym samym zmniejszając poziom stresu.
 
16. Natura
Gdziekolwiek spojrzy się w Japonii widać tysiące akrów nietkniętej przyrody, a cały naród pielęgnuje przyjazne spojrzenie na przyrodę. Dzieci uczą się żyć w zgodzie z naturą i okazywać jej szacunek. Ludzie często wybierają się na relaksujące wycieczki przyrodnicze, aby złagodzić stres i ukoić nerwy.
 
17. Uniwersalny system opieki zdrowotnej
W Japonii rząd traktuje zdrowie priorytetowo, więc każda osoba w Japonii ma pełną opiekę zdrowotną. Japończycy poważnie podchodzą do tematu zdrowi, chodzą na regularnie do lekarza i kontrolują swój stan zdrowia.
 
18. Regularne spotkania towarzyskie
Ludzie w Japonii spędzają dużo czasu z przyjaciółmi i często wychodzą, pomimo napiętego harmonogramu. Regularne spotkania towarzyskie utrzymują sprawność umysłową na wysokim poziomie, więc prawie nikt nie cierpi na demencję lub choroby psychiczne związane z wiekiem.
 
19. Pielęgnacja skóry
Japońskie kobiety są znane ze swojej pięknej, nieskazitelnej, młodzieńczej skóry, co wynika głównie ze stosowani przez nie wyjątkowych zabiegów pielęgnacyjnych.
 
Higiena jest kluczowa w kulturze japońskiej, dlatego ważne jest utrzymanie skóry w czystości. Japonki wykonują również masaże twarzy i używają naturalnych olejków do leczenia skóry.
 
20. Wydajność w pracy
Ciężka praca jest czymś, z czego można być dumnym w Japonii. Produktywny pracownik jest nagradzany i chwalony za swój wkład. Płace są wysokie, więc ludzie mają wrażenie, że inwestują, a to się opłaca, co z kolei pobudza ich całą gospodarkę i przemysł.
 
 
 
 
źródło https://www.healthyfoodhouse.com/

Tagi:

podróże,  Japonia,  uroda,  zdrowie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót