Reklama:
Reklama:

Taksyfolina cieszy się dużym zainteresowaniem jako substancja o szerokim spektrum aktywności biologicznej. W rezultacie badań przesiewowych stwierdzono obecność właściwości przeciwutleniających, chroniących naczynia krwionośne w połączeniu z działaniem przeciwzapalnym, gastro- i hepatoprotekcyjnym, hipolipidemicznym i diuretycznym.

Ważnym wnioskiem na podstawie badań farmakologicznych jest to, że taksyfolina (dihydroquercetin) może pełnić rolę protektora w profilaktyce rozwoju stwardnienia mięśnia sercowego, szczególnie przy takich schorzeniach, jak niewydolność krążenia czy zawał serca, przy ochronie wątroby przed różnego rodzaju uszkodzeniami.

Najważniejszym działaniem witaminy P są jednak jej właściwości antyoksydacjne, szczególnie w połączeniu z witaminą C. Dlaczego to takie istotne?


Tlen dostarczany do organizmu jest przetwarzany w energię. Ale część jego cząsteczek w trakcie tego procesu „ucieka” i zostaje zamieniona w wolne rodniki tlenowe. Ich ilość znacznie się zwiększa przy oddychaniu zanieczyszczonym powietrzem, paleniu papierosów a nawet podczas bardzo intensywnego treningu, kiedy znacznie wzrasta nasz metabolizm! Wolne rodniki są również w pożywieniu. Głównie takim, które powstaje w towarzystwie dymu. A więc w produktach wędzonych, smażonych i tych z ulubionego latem grilla.

 I o ile nasz organizm potrzebuje wolnych rodników w odpowiedniej dawce, o tyle ich nadmiar już mu szkodzić. Okazuje się, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, nowotworów. Nie służą też naszej skórze, niszcząc naskórek, naruszając włókna kolagenowe, co przyspiesza proces starzenia. Naukowcy są zdania, że wolne rodniki uszkadzają również nerki, płuca, żołądek, wątrobę czy jelita, powodując szereg chorób.

 

Jako, że proces tworzenia się wolnych rodników polega na odbieraniu elektronów cząsteczkom w naszym ciele, żeby przerwać ten łańcuch szkodliwych działań, konieczne są nam antyoksydanty. To one hamują destrukcyjne działanie wolnych rodników. Naukowcy odkryli, że antyoksydanty mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Redukują możliwość powstawania takich chorób jak zapalenie wątroby, cukrzyca, opryszczka, obrzęki, zapalenie jamy ustnej, hemoroidy, wrzody żołądka i wiele innych.

Czytaj też o stresie oksydacyjnym!

 Chociaż wolne rodniki znane były chemikom od dawna, to dopiero ich odkrycie w tkankach rozpoczęło lawinę doświadczeń. Do rozwoju badań naukowych dotyczących tych zagadnień w głównej mierze przyczyniło się odkrycie w 1945 r. przez rosyjskiego naukowca Zawojskiego spektroskopii mikrofalowej: EPR, ESR. Metoda ta daje informacje o strukturze rodnika bezpośrednio lub pośrednio. Metoda pośrednia polega na oznaczaniu rodnika krótko żyjącego przez stosowanie trapów przyjmujących niesparowany elektron. Ze względu na zaawansowanie prac na świecie, prawdopodobnie w przyszłości będzie istniała możliwość obrazowania wolnych rodników w narządach i tkankach. Doskonałym przykładem, który pozwoli zobrazować działanie wolnych rodników jest jabłko, które po przecięciu zaczyna w niedługim czasie brązowieć, jest to etap utleniania- proces niszczenia zdrowych komórek.

 

Jak więc sobie pomóc?

Można próbować ratować się antyoksydantami zawartymi w pożywieniu, nie mniej jednak warto też sięgnąć po suplementy diety. Jednym z nich jest Txivital, którego głównym składnikiem jest taksyfolina. Pozyskiwana jest z korzeni i dolnej części modrzewia dahurskiego bardzo odpornego na trudne warunki atmosferyczne. Cieszy się dużym zainteresowaniem jako substancja o szerokim spektrum aktywności biologicznej. W rezultacie badań przesiewowych stwierdzono obecność właściwości przeciwutleniających, chroniących naczynia krwionośne w połączeniu z działaniem przeciwzapalnym, gastro- i hepatoprotekcyjnym, hipolipidemicznym i diuretycznym. Otrzymanie tej substancji to trudny i czasochłonny proces.

Najważniejszą właściwością leżącą u podstaw biologicznej aktywności taksyfoliny jest synergiczne działanie z witaminą C i ich zdolność odwracalnego utleniania i redukcji. Taksyfolina i witamina C pełni w komórkach istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniego potencjału oksydoredukcyjnego przez uczestnictwo w neutralizowaniu powstających w metabolizmie komórkowym reaktywnych form tlenu i azotu. Ta właściwość kwasu askorbinowego skłoniła badaczy do rozważenia możliwości zastosowania dwóch antyutleniaczy: taksyfoliny i witaminy C jako czynnika ochronnego w zapobieganiu chorobom o podłożu wolnorodnikowego uszkodzenia tkanek lub zmniejszającego skutki działania radio- lub chemioterapii w komórkach prawidłowych u pacjentów poddanych leczeniu.

 

Taxivital to właśnie połączenie taksyfoliny z witaminą C. Warto pomyśleć o takiej kuracji. Jedynym importerem oryginalnej taksyfoliny w Polsce jest firma Taxipharm.

W jej sklepie wysyłkowym podając hasło kobietaxl otrzymacie 10 procent zniżki!





 

Tagi:

witaminy,  witamina,  witamina P,  taksyfolina,  taxipfarm,  zdrowie,  stres,  stres oksydacyjny, 

Loading...

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

  • Komentarz od: ~Sailing Sebastus   zgłoś nadużycie  

    Bardzo ciekawy artykuł, kto by pomyślał, że nad Bajkałem można znaleźć takie zdrowe elementy. W sumie nawet przedtem nie wiedziałam zbyt wiele o witaminie P :)

Powrót
Reklama:

Reklama:
Wyszukiwarka
Reklama:
Najnowsze
Reklama:
Reklama:
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...