Chodzi o witaminę B12. W badaniach wzięło udział 107 osób w wieku od 61 do 87 lat, zrobiono im skany mózgu, testy pamięci i bada fizyczne. Naukowcy pobrali również próbki krwi, aby sprawdzić poziom witaminy B12. Skany mózgu i testy pamięci zostały również wykonane u tych samych osób ponownie pięć lat później.

 

Badanie wykazało, że osoby, które miały wyższy poziom witaminy B12, były sześć razy mniej narażone na kurczenie się mózgu w porównaniu z osobami, które miały niższy poziom witaminy we krwi. Żadna z osób biorących udział w badaniu nie miała niedoboru witaminy B12, chodzi więc o to, by jej poziom był jak najwyższy .

 

- Uważa się, że wiele czynników wpływających na zdrowie mózgu jest poza naszą kontrolą, ale to badanie sugeruje, że zwykła zmiana naszej diety poprzez jedzenie mięsa, ryb, zbóż lub mleka może być czymś, co może zapobiec kurczeniu się mózgu, a nawet ocalić na starośc naszą pamięć - twierdzi autorka badania, mgr Anna Vogiatzoglou z University of Oxford w Wielkiej Brytanii.

 

Nie wiadomo jednak, czy wystarczy suplementacja i jaki to będzie miało wpływ na różnice w tempie kurczenia się mózgu – twierdzą badacze. Jedno jest pewne – rozliczne badania pokazują, że niedobór witaminy B12 jest problemem społecznym, szczególnie wśród osób starszych, więc większe spożycie witaminy B12 będzie bardzo korzystne.

 

Tym bardziej, że wyniki innych badań pokazały że co ósma dorosła osoba w Irlandii powyżej 50 roku życia ma niedobór witaminy B12; co siódma ma niedobór kwasu foliowego. Odkrycie to jest częścią największego tego typu badania przeprowadzonego wśród osób starszych w Irlandii i zostały opublikowane w czasopiśmie British Journal of Nutrition. Naukowcy podkreślają, że badanie ma znaczenie we wszystkich krajach, gdzie dodawanie B12 i kwasu foliowego do żywności nie jest obowiązkowe. 

Zarówno witamina B12, jak i kwas foliowy są niezbędne do sprawnego funkcjonowania systemu nerwowego, mózgu oraz do produkcji czerwonych krwinek.. Liczne badania wykazały, że niski poziom kwasu foliowego i witaminy B12 jest związany ze złym stanem zdrowia, szczególnie wśród osób starszych.

 

 Częstość  niedoboru witamin wzrasta wraz z wiekiem, z 14% wśród osób w wieku 50-60 lat do 23% wśród osób powyżej 80 roku życia  

Niski poziom lub niedobór witaminy B12 występuje częściej u palaczy (14%), osób żyjących samotnie (14,3%) oraz osób o niższym pochodzeniu społeczno-ekonomicznym (13%).

 

źródło https://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080908185121.htm

Tagi:

witaminy,  witamina,  witamina b 12,  mózg, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót