W nowej pracy naukowców z CIBERESP z Wydziału Medycyny Prewencyjnej, Zdrowia Publicznego i Mikrobiologii Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie (UAM) badano zmiany w zdrowiu osób powyżej 60. roku życia w związku z konsumpcją roślin strączkowych. Badanie wykazało, że mogą one być częścią zdrowej diety także u osób starszych.

 

Naukowcy z grupy Fernando Rodrígueza-Artalejo z CIBERESP-UAM analizowali nformacje od 2500 osób w wieku powyżej 60 lat, należących do grupy „ENRICA-Seniors”. Badali ich zwyczaje żywieniowe, aby ocenić, jaki mają one wraz z upływem czasu wpływ na zdrowie seniorów. Zmiany te zostały opisane przy użyciu „wskaźnika akumulacji deficytów zdrowotnych”.

 

- Chociaż rośliny strączkowe są uważane za część zdrowej diety, ponieważ są źródłem białka i błonnika, tradycyjne hiszpańskie potrawy z roślin strączkowych zawierają również dużą ilość przetworzonego mięsa, soli i ziemniaków, więc jako całość można je uznać za niezdrowe.- stwierdził jeden z autorów pracy, Félix Caballero.

 

Jednak wyniki badania, opublikowane w British Journal of Nutrition, wykazały, że nie było związku między wysokim spożyciem tych potraw (> 56 g / dzień) a gorszym stanem zdrowia po 3 i 5 latach obserwacji, w porównaniu do osób, które unikały takiego jedzenia.

 

- Spożywanie roślin strączkowych, nawet w tradycyjnych przepisach, razem z mięsem lub ziemniakami, może być częścią zdrowej diety osób starszych; dlatego porady żywieniowe dla tej grupy ludności nie powinny wykluczać tych tradycyjnych potraw - podsumowuje Esther Lopez-García, biorąca udział w badaniu.

 

 

Drugie równolegle opublikowane badanie wykazało, że ludzie, którzy spożywają więcej roślin strączkowych, warzyw, owoców i orzechów, wykazują większą zdolność komunikacji werbalnej niż ci, którzy przyjmują mniej takich pokarmów. Badania te prowadzono na dużej grupie anglojęzycznych Kanadyjczyków w wieku od 45 do 85 lat.

 

Jest to istotne, ponieważ umiejętność mówienia jest bardzo ważną miarą zdolności poznawczych osoby. Aby sprawdzić sprawność osoby badanej, uczestnik musi utworzyć listę z jak największą liczbą słów w danej kategorii w ciągu jednej minuty. Mierząc zarówno sprawność języka, jak i wydajność werbalną, jest to sposób na diagnozowanie możliwych zaburzeń neurologicznych.

 

Tymczasem jak się okazuje, seniorzy, którzy są niezdolni do przygotowania posiłku lub jedzący diety niskiej jakości, cierpią z powodu niedożywienia, mają też słabsze wyniki w badaniu umiejętności mówienia, niż lepiej odżywiający się rówieśnicy.

 

- Wyniki te są zgodne z innymi badaniami, które stawiają dietę śródziemnomorską, bogatą w rośliny strączkowe, owoce, warzywa i orzechy, jako czynnik ochronny przed pogorszeniem funkcji poznawczych - wyjaśnia dr Karen Davison z Kwantlen Polytechnic University of Columbia. - Im więcej spożycia owoców i warzyw, tym lepsze wyniki w badaniach umiejętności werbalnych, ale najlepsze wyniki mieli ci, którzy spożywali co najmniej sześć porcji warzyw i owoców dziennie.

źródło https://www.elespanol.com/ciencia/nutricion/20200703/unica-manera-comer-carne-patatas-sin-riesgo/501450192_0.amp.html

Tagi:

dieta,  seniorzy,  jedzenie,  zdrowie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót