Okazuje się, że ryż zawiera przeciwutleniacze, takie jak choćby inozytol. Tymczasem przeciwutleniacze pomagają zwalczać działanie wolnych rodników, które są lotnymi cząsteczkami, a które mogą uszkadzać komórki organizmu. Firmy często dodają przeciwutleniacze do produktów do pielęgnacji skóry. Inozytol może wygładzić istniejące zmarszczki, co już zostało potwierdzone w innych badaniach. Naukowcy testowali 1–2% krem ​​nawilżający z inozytolem na kobietach w różnym wieku, okazało się, że zmniejszył on rozmiar zmarszczek o 12,4% i zwiększył elastyczność skóry o 17%.

 

W badaniu z 2018, prowadzonym na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Lisbońskiego, testowano wodę ryżową na skórze przez 28 dni. Naukowcy odkryli, że ryż ma taką samą aktywność przeciwutleniającą jak kwas askorbinowy lub witamina C.

Badanie wykazało również, że woda ryżowa zmniejszyła aktywność elastazy, enzymu odpowiedzialnego za starzenie się skóry. Okazuje się więc, że woda ryżowa może potencjalnie zmniejszać powstawanie zmarszczek na skórze.

Ryż jest też bogaty w skwalen. Opisano szereg właściwości prozdrowotnych skwalenu. Ma on działanie chemoprewencyjne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne. Stwierdzono, iż może mieć istotny wpływ na przeciwdziałanie chorobie niedokrwiennej serca i opóźnienie procesów starzenia.

Skwalen ma również zdolność do wiązania wolnych rodników tlenu, przez co m.in. przeciwdziała zaburzeniom pracy mitochondriów w wątrobie. 

W ryżu jest też kwas linolowy. Ma on również właściwości przeciwutleniające, stymuluje produkcję kolagenu oraz zwalcza zmarszczki. Skwalen dodatkowo chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca. 

 Woda ryżowa świetnie też radzi sobie z różnymi zmianami na skórze, również tymi o podłożu alergicznym.

 

 Istnieją dwie metody przygotowania wody ryżowej:

 

Namaczanie: Namocz 1/2 szklanki niegotowanego ryżu w 2–3 szklankach wody przez 30 minut.

Gotowanie: Ugotuj ryż, gotując go w podwójnej ilości wody zwykle używanej do gotowania.

Po zakończeniu odcedź wodę do czystej miski lub butelki do, po ostygnięciu przechowuj w czystym pojemniku w lodówce.

 

A oto japoński przepis na odmładzającą maseczkę:

 

3 łyżki ryżu

 

2 łyżeczki oleju kokosowego

 

1 łyżka mleka

 

1 łyżka miodu.

 

Ryż gotujemy około 10- 15 minut i odcedzamy. Zostawiamy wodę, w której się gotował. Dodajemy do ryżu olej kokosowy, miód i gorące mleko. Wszystko dobrze mieszamy. Na umyta twarz nakładamy maskę i czekamy aż do całkowitego wyschnięcia. Zmywamy ja wodą, w której gotowany był ryż. Już sama woda ryżowa ma świetne właściwości kosmetyczne, również dostarcza przeciwutleniaczy i opóźnia proces starzenia. Maskę stosujemy raz w tygodniu. Już po miesiącu widać wyraźną poprawę stanu skóry.

 

źródło https://www.mdpi.com/2079-9284/5/2/26/htm

 

Tagi:

zmarszczki,  uroda,  kosmetyki,  woda ryżowa, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót