Mamy zwyczaj myć większość produktów, kiedy przystępujemy do gotowania. Tymczasem są takie, których myć nie należy, ba ich mycie może być nawet szkodliwe.

 

 Kurczak

 

Większość osób myje kurczaka prze pieczeniem. Eksperci od lat mówią, że jest to błąd, bo ta procedura zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego. Woda pryskająca z kurczaka może zawierać bakterie, które osiądą na innych pokarmach, a te bakterie giną podczas pieczenia czy smażenia.

 

Mięso i ryby

 

Ich też nie należy myć z tego samego powodu co kurczaka.

 

Warzywa w torebce

 

Zdecydowana większość gotowych sałat, szpinak roszponka itp. są już umyte przed zamknięciem. Nie ma sensu myć ich kolejny raz.

 

Grzyby

 

Nie powinno się ich myć pod bieżącą wodą, bo będą niesmaczne. Najlepiej grzyby przetrzeć wilgotną ściereczką lub wilgotnym papierem kuchennym.

 

Makaron

 

Nie należy go ani myć przed spożyciem, ani przelewać zimną wodą po gotowaniu bo wypłukujemy z niego skrobię, która daje mu specyficzną konsystencję i smak.

 

 

 

 

Tagi:

porady domowe,  jedzenie,  kuchnia, 



Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót