Reklama:
blocker

Kamień w czajniku?

Osadzanie się kamienia na dnie i ściankach czajnika to bardzo powszechny problem. Choć nie wpływa na walory smakowe i zdrowotne wody, to herbata, w której fragmenty kamienia zgrzytają między zębami nie jest najsmaczniejsza. Na rynku są dostępne gotowe odkamieniacze. To jednak bardzo silne substancje, po użyciu których pozostaje strach o to, czy czajnik jest wystarczająco dobrze wygotowany. Pozbądź się kamienia wykorzystując do tego w pełni bezpieczny kwasek cytrynowy. Do wody w czajniku wsyp 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego, wodę zagotuj. Kamień zejdzie bez śladu. Później wystarczy przepłukać wnętrze czajnika. A jeśli nawet odrobina kwasku zostanie w jego zakamarkach, nie zrobi ci to żadnej krzywdy.

Przypalony garnek?

Ręka do góry, komu nie zdarzyło się choć raz zapomnieć o tym, że gotuje ziemniaki, ryż lub cokolwiek innego, przypalając garnek. Choć wizualnie mogłoby się czasem wydawać, że garnek nadaje się już wyłącznie do wyrzucenia, nic bardziej mylnego. Wypłucz z garnka resztki jedzenia, nalej do niego wody i wsyp ok. 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej na 1L wody (zwiększ proporcje, jeśli garnek jest większy). Wodę zagotuj i pozostaw gotującą się na kilka minut. Po tym zabiegu bez trudu usuniesz spaleniznę zwykłą gąbką do zmywania.

 

Nieprzyjemny zapach w lodówce?

Jeśli aromaty w twojej lodówce dają o sobie znać, mieszając się w niezbyt przyjemną dla zmysłów kompozycję, zastosuj starą, sprawdzoną metodę na ich neutralizację. Do małego, otwartego pojemnika wsyp kilka łyżeczek sody oczyszczonej lub ziaren kawy. Jedno i drugie doskonale radzi sobie z absorbowaniem zapachów z lodówki. Taki pojemniczek możesz trzymać w lodówce na stałe, wymieniaj tylko co jakiś czas jego zawartość na świeżą.

Przesolona zupa?

Podobno to zakochani mają skłonność do przesalania gotowanych dań, ale idziemy o zakład, że wsypać więcej soli, niż się planowało, zdarzyło się każdemu. Czy zupa, do której wpadło więcej soli, niż powinno nadaje się już tylko do wylania? Ależ skąd! Do przesolonej zupy czy sosu, wrzuć surowego, obranego ziemniaka (lub więcej, jeśli soli jest zdecydowany nadmiar) i pogotuj chwilę. Po „odsoleniu” ziemniaki oczywiście wyrzuć – będą słone, bowiem wchłoną nadmiar soli z płynu.

Alergia na mleczko do czyszczenia?

Jeśli środki czyszczące wywołują u ciebie lub domowników alergię lub marzy ci się życie wolne od chemii, możesz zastąpić mleczko do czyszczenia czymś zupełnie bezpiecznym i neutralnym. To doskonałe rozwiązanie w domach, w których są małe dzieci, zwierzęta i osoby wrażliwe na skład silnych środków czystości. Do zakręcanego słoiczka wsyp ok. 100 gram sody oczyszczonej, ok. 50ml rozpuszczonego, szarego mydła i kilka kropel ulubionego olejku zapachowego, który zapewni przyjemny aromat. Wszystko razem wymieszaj i przechowuj z dala od promieni słońca. Pasta z sody doskonale radzi sobie z usuwaniem brudu, osadów z wody, kamienia, a dzięki dodatkowi szarego mydła, poradzi sobie również z rozpuszczeniem tłustych śladów.

Nieświeża gąbka do zmywania?

Gąbka do zmywania to takie dziwne narzędzie, które z jednej strony ma służyć czyszczeniu naczyń, a z drugiej, przez wilgoć i resztki jedzenia, sama błyskawicznie staje się siedliskiem brudu. Wg badań, średnio kolonizuje się tam około 300 różnych rodzajów bakterii. Co do zasady, gąbkę należy wymieniać na nową minimum raz na 2 tygodnie. Ale co w międzyczasie? Podrzucamy dwie metody. Pierwsza to odkażanie gąbki w mikrofalówce. Zmocz gąbkę wodą i umieść w mikrofalówce na 30-60sek. – w zależności od używanej mocy. Bakterie zginą, uważaj tylko przy wyjmowaniu gąbki z mikrofalówki – będzie ekstremalnie gorąca. Drugi sprawdzony sposób to zmywarka. Wystarczy wrzucić gąbkę (bez płynu) podczas zmywania naczyń na zwykłym cyklu.

Brudne ostrza blendera kielichowego?

Czyszczenie ostrzy blendera kielichowego nie jest zbyt proste. Naraża nas na niebezpieczeństwo utraty palca. Jak więc je wyczyścić, zwłaszcza, jeśli blendowaliśmy np. coś tłustego? Otóż wystarczy wlać do środka trochę wody i kilka kropel płynu do zmywania, następnie włączyć blendowanie. Obracające się ostrza doskonale wyczyści powstająca podczas blendowania piana. Po skończeniu blender należy oczywiście dokładnie wypłukać.

Nieprzyjemny zapach w butach?

Przepocone buty to nic wyjątkowego, zdarza się najlepszym. A jeśli do tego jeszcze rzecz stała się na wyjeździe i buty były przez kilka dni zawinięte w szczelną reklamówkę, zapach może poważnie odrzucać. Jak się go pozbyć? Z pomocą po raz kolejny przychodzi pochłaniająca zapachy soda oczyszczona. Wsyp sporą garść do buta i pozostaw na minimum kilka godzin. Jeśli jedna sesja to za mało, powtórz zabieg, wymieniając sodę na świeżą.

Brudna mikrofalówka?

Mikrofalówka to niezbyt przyjazne miejsce do czyszczenia. Ale mamy na to sposób! Wlej do miski 3 szklanki wody, wciśnij do niej sok z 2 dużych cytryn, naczynie wstaw do mikrofalówki i włącz ją na dużej mocy na 3 minuty. Po zakończeniu zabiegu, przetrzyj wnętrze miękką stroną gąbki. Zanieczyszczenia, nawet te zaschnięte, zejdą, bakterie dzięki cytrynie znikną wraz z brudem, a mikrofalówkę wypełni przyjemny, świeży aromat cytryny.

Guma do żucia na spodniach?

Wbrew pozorom, to problem, który zdarza się dość powszechnie. Jeśli przydarzyło ci się usiąść na gumie do żucia i odkryłeś paskudną plamę z gumy na swoich spodniach, wiesz już, że nie uda ci się usunąć jej palcami. Guma ciągnie się i rozmazuje. Włóż spodnie do zamrażarki na kilka godzin (optymalnie na noc), po wyjęciu zeskrob gumę delikatnie nieostrą stroną noża. Zamrożona guma zejdzie, nie pozostawiając po sobie najmniejszego śladu.

 

https://sportroom.pl/blog/10-trickow-ktore-odmienia-twoje-zycie/

 

Tagi:

porady domowe,  dom,  kuchnia, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:


    Brak komentarzy
Powrót
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...