Niestety, dla wielu pań taki sposób odżywiania po pewnym czasie może wydać się nieco monotonny. Idealnym sposobem, aby urozmaicić codzienne posiłki i dodać do nich solidną porcję witamin, są świeżo wyciskane soki.

 

 

Rodzaje wyciskarek wolnoobrotowych

Do najpopularniejszych wyciskarek wolnoobrotowych należą wyciskarki jednoślimakowe i dwuślimakowe. Wyciskarki wyposażone w dwa wałki ślimakowe zdecydowanie lepiej radzą sobie z większą ilością warzyw i owoców, ich mycie wymaga od nas jednak nieco więcej czasu. Tańsze wyciskarki jednoślimakowe dzielą się zaś na wyciskarki poziome i mniejsze wyciskarki pionowe, jednak są one uznawane za mniej skuteczne w porównaniu do ich dwuślimakowego odpowiednika.

Sprawdź ofertę wyciskarek obrotowych i wybierz model dla siebie!

 

Mechanizm działania wyciskarek wolnoobrotowych

Dzięki niewielkiej, bo wynoszącej zazwyczaj około 100, liczbie obrotów na minutę, wyciskarki obrotowe pozwalają wycisnąć z owoców i warzyw znacznie więcej substancji odżywczych, niż ma to miejsce w przypadku sokowirówek. Wielu producentów wyposaża swoje wyciskarki w dodatkowe technologie, które optymalizują proces obrabiania poszczególnych produktów. Przykładem takiego urządzenia jest m.in. popularny Philips Avance Collection (dowiedz się więcej o tej wyciskarce wolnoobrotowej). Taki sposób obrabiania składników wiąże się jednak ze znacznie dłuższym czasem, jaki jest potrzebny do wyciśnięcia z nich odpowiedniej ilości soku. Wyciśnięcie litra napoju wynosi, zależnie od rodzaju użytych surowców, od kilkudziesięciu sekund do nawet kilku minut. Daje nam to jednak pewność, że do jego przygotowania wykorzystane zostały wszystkie możliwe części danego warzywa czy owocu.

 

Jakie produkty można wycisnąć w wyciskarce?

Odpowiedź jest prosta: prawie wszystkie, jakie znajdziesz w kuchni. Za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej możesz rozdrobnić bowiem:

twarde warzywa i owoce, takie jak jabłka, seler czy marchewkę,

owoce z miękkim miąższem, na przykład pomarańcze, kiwi czy melona,

owoce jagodowe – borówki, maliny, czarną porzeczkę,

zioła i warzywa liściaste, na przykład niezwykle popularny ostatnio jarmuż,

migdały i inne orzechy, z których po odpowiednim namoczeniu można wycisnąć pożywne mleko roślinne,

Len, oliwki czy pestki dyni, które możesz wycisnąć na domowej roboty olej,

mięso i ziarna kawy – upewnij się jednak wcześniej, że Twoja wyciskarka wyposażona jest w przeznaczoną do tego końcówkę,

własnoręcznie przygotowany makaron – opcję taką znajdziesz w wielu wyciskarkach ze średniej i z wyższej półki.

 

Dlaczego warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową?

Łatwo zauważyć, że w porównaniu z sokowirówką czy blenderem wyciskarka wolnoobrotowa oferuje znacznie więcej możliwości i dodatkowych funkcjonalności. To niewielkie, jednak niezwykle przydatne urządzenie docenią wszyscy, dla których zdrowy styl życia i odpowiednio zbilansowane posiłki mają szczególne znaczenie.

Więcej informacji o wyciskarkach wolnoobrotowych znajdziesz tutaj.

 

Materiał zewnętrzny

Tagi:

porady domowe,  dieta,  sok, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót