Przejście na picie mleka o obniżonej zawartości tłuszczu znacznie spowalnia proces starzenia i służy dłuższemu życiu – mówią ostatnie badania.

Okazało się, że każdy 1 procent tłuszczu więcej w mleku przekłada się na cztery lata szybszego starzenia biologicznego!

_ To zaskakująca duża różnica – stwierdził autor badania, profesor Larry Tucker z Brigham Young University. - Jeśli chcesz pić tłuste mleko, musisz znać konsekwencje tego, co robisz.

Badanie, opublikowane w czasopiśmie Oxidative Medicine and Cellular Longevity, analizowało geny prawie 6000 dorosłych Amerykanów.

Naukowcy ustalili wiek DNA, patrząc na długość telomerów, czyli powtarzających się odcinków DNA, które z wiekiem stają się coraz krótsze.

Uważają, że tłuszcz nasycony w mleku wysokotłuszczowym obciąża komórki człowieka, co może powodować uszkodzenia i przyczyniać się do śmierci tkanek w ciele.

Naukowcy wykorzystali dane z National Health and Nutrition Survey Survey oraz z ankiety z udziałem 5834 osób.

Prawie połowa osób biorących udział w badaniu spożywała mleko codziennie, a 25 procent badanych spożywała mleko co najmniej raz w tygodniu.

Niemal jedna trzecia spożywała mleko pełne, a kolejne 30 procent zgłosiło, że pije mleko z 2 procentową zawartością tłuszczu. Dziesięć procent zgłosiło, że spożywa mleko jednoprocentowe, a 17 procent pije mleko beztłuszczowe. Około 13 procent w ogóle nie piło mleka krowiego.

 Co zaskakujące, badanie wykazało również, że osoby, które nie piły mleka, miały krótsze telomery niż dorośli, którzy spożywali mleko o niskiej zawartości tłuszczu, co oznacza, że ​​starzeli się także szybciej niż osoby pijące chude mleko.

Naukowcy stwierdzili, że na każdy procent wzrostu spożycia tłuszczu mlecznego telomery były o 69 par zasad krótsze u badanych osób dorosłych - co stanowi równowartość czterech dodatkowych lat biologicznego starzenia.

Dorośli, którzy spożywali mleko pełne, mieli telomery o 145 molekuł krótsze niż osoby pijące mleko beztłuszczowe.

Mleko składa się z około dwóch trzecich z nasyconego tłuszczu, który, jak się uważa, wywołuje stan zapalny w organizmie i zwiększa stres oksydacyjny na komórkach.

„Wygląda na to, że związek mleka i starzenia się komórek zidentyfikowany w tym badaniu był prawdopodobnie częściowo spowodowany zwiększonym stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym spowodowanym zwiększonym spożyciem tłuszczów nasyconych” - napisali autorzy badania.

Tucker powiedział, że wyniki dowodzą, że mleko jest być może „najbardziej kontrowersyjną żywnością w naszym kraju”.

Jednak dodał, że odkrycia wspierają obecne wytyczne dietetyczne, które zachęcają dorosłych do spożywania mleka o niskiej zawartości tłuszczu, a nie mleka o wysokiej zawartości tłuszczu, w ramach zdrowej diety.

 - Picie mleka nie jest niczym złym. Powinieneś być jednak bardziej świadomy tego, jaki rodzaj mleka pijesz – podsumował.

źródło https://nypost.com/2020/01/17/drinking-low-fat-milk-could-slow-down-aging-process-study-finds/

Tagi:

mleko,  wiek,  dna,  nauka,  badania, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót