Reklama:
Reklama:

Produkty już cię nie ograniczą

Chcesz przygotować smakowite, bezglutenowe śniadanie wielkanocne, ale nie masz pojęcia jak się do tego zabrać? Marzysz o lukrowanych, wypieczonych babach albo z sentymentem wspominasz faszerowane jaja z ciężkim majonezem lub talerz smakowitych wędlin? Dieta bezglutenowa nie jest taka trudna jak się wydaje - każdy posiłek można przygotować z użyciem zamienników dla uczulających produktów.  Na stole mogą więc zagościć: kolorowe mazurki na zmielonej kaszy, bezglutenowy żurek z białą kiełbasą albo sałatka z żółtym serem i bezglutenową wędliną. Pamiętajmy - kupując składniki na wielkanocne dania, dokładnie czytajmy etykiety i upewnijmy się, że dany produkt nie zawiera glutenu.

Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania wielkanocne w bezglutenowym wydaniu. Wypróbujecie?

 

 

Sałatka z szynką i żółtym serem

 

wielkanoc

Składniki:

500g szynki z indyka marki Konspol

500g żółtego sera

1 puszka kukurydzy

4 ogórki kiszone

szczypiorek

pietruszka

papryka czerwona

majonez (bezglutenowy)

sól i pieprz do smaku

ewentualnie – czosnek 2 ząbki

Przygotowanie:

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki, szynkę kroimy w paski, a paprykę i ogórka w kostki, siekamy szczypiorek i odcedzamy kukurydzę. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy majonez, sól i pieprz. Miłośnicy wyraźniejszych smaków mogą do sałatki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dekorujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.

 

 

Roladki z szynki

 

woielanoc

 

Składniki

20 plasterków szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura

6 jajek

150 g sera żółtego

3 łyżki majonezu (bezglutenowego)

1,5 łyżki jogurtu naturalnego

pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej

sól i pieprz do smaku

garść pomidorków koktajlowych

szczypiorek

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu ścieramy na tarce o grubych oczkach, ser ścieramy na drobnych oczkach. Te produkty mieszamy wraz z bezglutenowym majonezem, jogurtem, doprawiamy przyprawami i mieszamy do równomiernego rozprowadzenia ich. Tak przygotowany farsz nakładamy na plasterki szynki i zawijamy. Jeśli któraś z roladek będzie się rozwijała, można nakłuć ją wykałaczką. Roladki dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorem.

 

 

Rolada szpinakowa z polędwicą

 

wielkanoc

Składniki:

700g szpinaku

3 jajka

250g twarogu tłustego

Polędwica wędzona Konspol Natura

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki śmietany (do sosów)

4 łyżki chrzanu

koperek

100g masła

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przed początkiem prac należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra i dół, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, na niej topimy masło i dodajemy szpinak. Gdy „zwiędnie” dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie przypalił. Po kilku minutach przekładamy szpinak z patelni do miski i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy, mieszamy jogurt ze śmietaną, dodajemy chrzan oraz doprawiamy pieprzem i solą. Gdy szpinak jest już całkowicie zimny dodajemy do niego żółtka jajek i mieszamy. W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną masę, po ubiciu przekładamy je do miski ze szpinakiem. Powstałą masę równomiernie wykładamy na blachę i pieczemy przez około 15 minut. Korzystając z wolnej chwili mieszamy nasz sos chrzanowy z twarogiem, dodajemy posiekany koperek. Jeśli masa jest zbyt zbita, możemy dodać trochę więcej jogurtu. Gdy blat szpinakowy ostygnie po wyjęciu z piekarnika smarujemy go masą, a na niej układamy plastry polędwicy, w taki sposób, aby pokryły całość. Blat szpinakowy zwijamy jak roladę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Podajemy roladę pokrojoną w plastry o szerokości około 1,5 centymetra, aby nie była za zimna – wyjmujemy ją z lodówki na godzinę przed przybyciem gości.

Smacznego!

 

Tagi:

Wielkanoc,  przepisy,  gluten,  dieta bezglutenowa, 

Loading...

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót
Reklama:
Wyszukiwarka
Najnowsze
Reklama:
Newsletter
zapisz
Reklama:
Reklama:
Loading...