Śledzie są bardzo zdrowe i możemy spożywać je w różnych wariantach. Dostarczają witaminy D, E, oraz witaminy z grupy B, w tym B12, a ich spożywanie poprawia humor, gdyż wpływa wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny. Ponieważ serotonina to „hormon szczęścia”, częste jedzenie śledzi poprawia nam samopoczucie.
Mają też kwasy Omega-3. Wpływają one korzystnie na metabolizm zwiększając go i wzmagając jednocześnie spalanie tkanki tłuszczowej. pracować sprawniej. Dlatego, choć śledzie choć same w sobie są kaloryczne, jednak nie tuczą, jakby się wydawało. 

W tej wersji, z tłustą śmietaną, nie są niskokaloryczne, są za to wyśmienite!

 

Składniki:

 

200 g filetów śledziowych

1 cebula

1 jabłko słodkie

200 g śmietany

jogurt naturalny

1 łyżeczka musztardy

2 ogórki kiszone

odrobina koperku i szczypiorku

500 g ziemniaków

 

 

1. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. W misce mieszamy śmietanę, jogurt, musztardę, dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz mieszamy.

 

2. Gotujemy ziemniaki w mundurkach.

 

3. Kiedy ziemniaki są prawie gotowe, na talerzu układamy kawałki fileta, przekładając je naszym sosem. Jeśli ktoś woli, może śledzie z sosem wymieszać.

 

4. Dokładamy gorące ziemniaki, danie posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem, możemy ozdobić jabłkiem.

Tagi:

śledź,  śledzie,  przepisy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót