Cykoria sama w sobie lekko gorzkawa, świetnie łączy się smakowo z serem pleśniowym. Ta prosta przekąska świetnie wygląda na stole i zrobisz ją bardzo szybko.

Składniki:

4 cykorie

200 gr sera pleśniowego

200 gr obranych orzechów włoskich

½ szklanka śmietany

zmielony czarny pieprz

oliwa z oliwek

sól

Jak przygotować cykorię z serem pleśniowym:

Cykorię myjemy, odcinamy gorzkie końce i delikatnie odrywamy liście.

Na patelni smażymy na oliwie ser pokrojony w kawałki, na delikatnym ogniu, aż prawie się stopi. Dodajemy śmietanę i dalej podgrzewamy, aż uzyskamy prawie jednolitą konsystencję. Solimy w razie potrzeby, bo sam ser jest dość słony.

 

Ilość sera lub śmietany zależy od waszego smaku. Ser pleśniowy jest bardzo mocny, jeśli więc nie chcecie aż tak intensywnego sosu, można dodać trochę więcej śmietany.

 

Kładziemy cykorię na talerz i na każdy liść nakładamy ciepły sos. Ozdabiamy orzechami, serwujemy na ciepło.

 

 

Tagi:

sałatka,  cykoria,  przepisy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót