Tajemnica tych ziemniaków tkwi w pikantnym sosie, który nie jest trudny do przyrządzenia. Jak zrobić tę słynną przekąskę?

 

Składniki:

4 ziemniaki

oliwa lub olej

sól

zielona pietruszka.

 

Składniki na sos:

 4 łyżki oliwy z oliwek.

1 łyżka ostrej papryki.

1 łyżka słodkiej papryki.

1 łyżka mąki.

Odrobina pieprzy cayenne

pół szklanki rosołu z kurczaka.

 

 

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na nieregularne kawałki, takiej wielkości, by bez problemu mieściły się w ustach. Zostawiamy w wodzie. W międzyczasie robimy sos. Na patelnię wylewamy oliwę, dodajemy odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy i podgrzewamy. Kiedy oliwa jest gorąca, dodajemy paprykę, znów mieszamy i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy aż mąka lekko się zarumieni i dolewamy stopniowo rosół. Sos musi być gęsty.

 

Ziemniaki osuszamy na papierze i smażymy je na oddzielnej patelni do uzyskania złotego koloru. Odcedzamy na papierze, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do miski i polewamy sosem.

 

Tagi:

przepisy,  ziemniaki,  kartofle,  patatas bravas, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót