Partner: Logo KobietaXL.pl

Ten szybki biszkopt z masą zrobisz nawet wtedy, jeśli nie masz wprawy w pieczeniu ciast.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO: 

szklanka cukru trzcinowego

5 jajek

szklanka mąki pełnoziarnistej

łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina oliwy z oliwek do wysmarowania blachy

SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:

30 dkg obranych orzechów włoskich

garść obranych orzechów laskowych

garść orzechów nerkowca lub innych ulubionych

kostka masła

20 dkg cukru trzcinowego

3 łyżki stołowe wody

PRZYGOTOWANIE: 

Na początek ubij białka ze wszystkich jaj na sztywną pianę, dodaj cukier i dalej ubijaj. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno: żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłóż na natłuszczoną oliwą blachę i piecz w temperaturze 180-200 stopni C przez ok. 15-20 minut. Pozostaw do wystygnięcia, w międzyczasie przygotuj masę. Zagotuj w małym rondelku masło, wodę oraz cukier. Gdy zauważysz, że cukier całkowicie się rozpuścił dodaj rozdrobnione orzechy (zawiń orzechy w ściereczkę i rozbij je wałkiem lub tłuczkiem). Gorącą masę orzechową delikatnie wylej na ostygnięty biszkopt. Poczekaj aż trochę ostygnie.

SMACZNEGO!

Tagi:

przepisy ,  ciasto orzechowe , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót