Reklama:

W USA otyłością dotkniętych jest 78 milionów dorosłych i 12 milionów dzieci. Otyłość została już zakwalifikowana jako choroba, która dotyka 35 procent osób po 18 roku życia i 17 procent poniżej.

 

Ta epidemia jest niepokojąca, bo średnia waga ludzi w krajach rozwiniętych stale wzrasta (w Polsce borykamy się już z problemem otyłości u dzieci – red.). Średnio o 10 kilogramów na osobę od lat sześćdziesiątych. Przeciętny Amerykanin waży 88 kilogramów, a kobieta 79.

 

Próby wyjaśnienia tej epidemii zazwyczaj sprowadzają się do siedzącego trybu życia i fast foodów. Ale Marta Rosenberg, dziennikarka The Boston Globe ujawniła, że może chodzić o coś więcej.

 

Bisfenol A

 

W 2014 roku Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia Francji (Anses) opisała ryzyko związane ze spożyciem bisfenolu. Podobnie rzecz się ma z triclosanem, obecnym choćby w paście do zębów. Jak się okazuje oba te związki mogą mieć związek z niepłodnością, cukrzycą, a nawet otyłością właśnie, bo rozregulowują gospodarkę hormonalną.

      Czytaj Bisfenol A - trucizna, którą jemy

Inne badania – pisze Rosenberg – wskazują na to, że substancje te mają wpływ na płód, narażając go w dorosłym życiu na otyłość. Podobnie rzecz ma się z pestycydami, które służą do ochrony roślin.

 

Zamienniki cukru

 

Pomimo że sacharyna, aspartam i inne zamienniki maja dobrą opinię, badania mówią, że powinniśmy być z nimi ostrożni. Rosenberg podkreśla, że mogą spowalniać metabolizm z jednej strony, z drugiej mogą powodować większą chęć na słodycze, bo nie dają mózgowi nagrody w postaci cukru. Badacze z Yale udowodnili, że mózg nie da się oszukać zamiennikiem, co powoduje chęć sięgnięcia po wysokokaloryczne produkty, jeśli używamy słodzików.

 

 

Antybiotyki

 

Rosenberg dodaje, że antybiotyki podawane bydłu, by lepiej rosło ( w UE jest to ograniczone), powodują potem podobne efekty u ludzi jedzących mięso takich zwierząt.

Ale też podawanie doustnie antybiotyków podczas choroby zwiększa szanse na otyłość dziecka! Badania opublikowane przez International Journal of Obesity pokazują, że dzieci, które przeszły antybiotykoterapię w pierwszym półroczu swojego życia, były bardziej otyłe od rówieśników w wieku lat siedmiu.

 

 

Ractopamina

 

To lek stosowany do szybszego przyrostu świń, zatwierdzony przez FDA w 1999 roku. On również może dawać podobne efekty. W UE jest zabroniony, ale istnieją obawy, że będzie w mięsie i u nas, jeśli dojdzie do wolnego handlu z USA.

 

 

Reklamy

 

To również istotny czynnik otyłości. Nachalne reklamowanie słodyczy, w tym, tych dla dzieci, powoduje ich większe spożycie. Dzieci szczególnie lubią te słodycze, które mają związek z bohaterami kreskówek. Co ciekawe, badanie wykonane na grupie 500 tysięcy uczniów z Kalifornii wykazało, że dzieci, których szkoły znajdowały się w sąsiedztwie sklepów spożywczych, bardzo szybko ważyły więcej...

Żróło http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2014-04-09/5-causas-que-explican-la-obesidad-en-eeuu-y-la-comida-basura-no-es-una_102165/

 

Czytaj Jak nas tuczy menopauza?

Powrót
Reklama:

W USA otyłością dotkniętych jest 78 milionów dorosłych i 12 milionów dzieci. Otyłość została już zakwalifikowana jako choroba, która dotyka 35 procent osób po 18 roku życia i 17 procent poniżej.

 

Ta epidemia jest niepokojąca, bo średnia waga ludzi w krajach rozwiniętych stale wzrasta (w Polsce borykamy się już z problemem otyłości u dzieci – red.). Średnio o 10 kilogramów na osobę od lat sześćdziesiątych. Przeciętny Amerykanin waży 88 kilogramów, a kobieta 79.

 

Próby wyjaśnienia tej epidemii zazwyczaj sprowadzają się do siedzącego trybu życia i fast foodów. Ale Marta Rosenberg, dziennikarka The Boston Globe ujawniła, że może chodzić o coś więcej.

 

Bisfenol A

 

W 2014 roku Narodowa Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia Francji (Anses) opisała ryzyko związane ze spożyciem bisfenolu. Podobnie rzecz się ma z triclosanem, obecnym choćby w paście do zębów. Jak się okazuje oba te związki mogą mieć związek z niepłodnością, cukrzycą, a nawet otyłością właśnie, bo rozregulowują gospodarkę hormonalną.

      Czytaj Bisfenol A - trucizna, którą jemy

Inne badania – pisze Rosenberg – wskazują na to, że substancje te mają wpływ na płód, narażając go w dorosłym życiu na otyłość. Podobnie rzecz ma się z pestycydami, które służą do ochrony roślin.

 

Zamienniki cukru

 

Pomimo że sacharyna, aspartam i inne zamienniki maja dobrą opinię, badania mówią, że powinniśmy być z nimi ostrożni. Rosenberg podkreśla, że mogą spowalniać metabolizm z jednej strony, z drugiej mogą powodować większą chęć na słodycze, bo nie dają mózgowi nagrody w postaci cukru. Badacze z Yale udowodnili, że mózg nie da się oszukać zamiennikiem, co powoduje chęć sięgnięcia po wysokokaloryczne produkty, jeśli używamy słodzików.

 

 

Antybiotyki

 

Rosenberg dodaje, że antybiotyki podawane bydłu, by lepiej rosło ( w UE jest to ograniczone), powodują potem podobne efekty u ludzi jedzących mięso takich zwierząt.

Ale też podawanie doustnie antybiotyków podczas choroby zwiększa szanse na otyłość dziecka! Badania opublikowane przez International Journal of Obesity pokazują, że dzieci, które przeszły antybiotykoterapię w pierwszym półroczu swojego życia, były bardziej otyłe od rówieśników w wieku lat siedmiu.

 

 

Ractopamina

 

To lek stosowany do szybszego przyrostu świń, zatwierdzony przez FDA w 1999 roku. On również może dawać podobne efekty. W UE jest zabroniony, ale istnieją obawy, że będzie w mięsie i u nas, jeśli dojdzie do wolnego handlu z USA.

 

 

Reklamy

 

To również istotny czynnik otyłości. Nachalne reklamowanie słodyczy, w tym, tych dla dzieci, powoduje ich większe spożycie. Dzieci szczególnie lubią te słodycze, które mają związek z bohaterami kreskówek. Co ciekawe, badanie wykonane na grupie 500 tysięcy uczniów z Kalifornii wykazało, że dzieci, których szkoły znajdowały się w sąsiedztwie sklepów spożywczych, bardzo szybko ważyły więcej...

Żróło http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2014-04-09/5-causas-que-explican-la-obesidad-en-eeuu-y-la-comida-basura-no-es-una_102165/

 

Czytaj Jak nas tuczy menopauza?

loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

otyłość,  odchudzanie,  bisfenol a,  triclosan,  epidemia, 

Zostaw komentarz:

  • Komentarz od: ~36CPha gqggdgiiwojg, [url=http://vuywuyneaiwq.com/]vuywuyneaiwq[/url], [link=http://tjyudrydxjru.com/]tjyudrydxjru[/link], http://cwkhkhnutdpj.com/   zgłoś nadużycie  

    36CPha gqggdgiiwojg, [url=http://vuywuyneaiwq.com/]vuywuyneaiwq[/url], [link=http://tjyudrydxjru.com/]tjyudrydxjru[/link], http://cwkhkhnutdpj.com/

  • Komentarz od: ~WandaKLIMEK, Wwa   zgłoś nadużycie  

    ISTNIEJĄ DWA POWODY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWAGI / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIA / CHORÓB SERCA U LUDZI: ♥♥♥♥♥ 1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem (niezdrowe dla człowieka): WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU. 2. Zbyt duże spożycie tłuszczów, mamy więc klasyfikację: INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU. 3. Puenta to tabele: IŻ PRODUKTU. P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane. 4. Prozdrowotne w diecie są (energetyczne) tzw: NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. 5. Niezbędne w racjonalnym odżywianiu mamy natomiast (energetyczne): ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C. ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.

Powrót