Reklama:
Robin Kanarek i Catherine Carrington postanowiły sprawdzić czy papierosy i cukier w taki sam sposób działają na ludzi.

Do eksperymentu zaproszono 24 regularnie palących mężczyzn i 25 kobiet. Każdy z uczestników proszony był o zachowanie szczególnego postu przez 12 godzin przed badaniem (badany miał nie palić, nie pić niczego oprócz wody oraz niczego nie jeść) oraz bardzo szczególnej diety przez kolejne cztery dni badania.

Przez cztery dni procedury badawczej każdy badany cztery razy przechodził przez pomiar wrażliwości na ból po spożyciu odpowiedniej substancji (w różnej kolejności). Czterokrotny test pozwolił obliczyć połączony oraz oddzielny wpływ nikotyny i sacharozy.

Oprócz jednoczesnego spożywania nikotyny i sacharozy badani proszeni byli również o dostarczenie organizmowi tylko jednej substancji (wypalenie ulubionego papierosa lub wypicie soku owocowego zawierającego 28,5g sacharozy) lub powstrzymanie się od jej spożywania (picie wody lub niepalenie). Stosowanie się do instrukcji kontrolowano za pomocą próbek śliny badanych.

Po 5 minutach od spożycia substancji lub powstrzymania się od jej przyjęcia, każdy badany raportował swój nastrój, a następnie przystępował do testu sprawdzającego wytrzymałość na ból. Od lat 30-tych w tym celu używany jest tzw. Cold Pressor Test polegający na naprzemiennym umieszczeniu przedramienia na 2 minuty w wodzie o temperaturze 37 stopni oraz w wodzie o temperaturze 2 stopni.

W ten sposób mierzone są dwa parametry: próg bólu oraz tolerancja na ból. W pierwszym przypadku badany sygnalizuje kiedy trzymanie ręki w zimnej wodzie zaczyna być nieprzyjemne. W drugim kiedy utrzymanie zanurzonej ręki jest już nie do wytrzymania.

Wyniki czasów poszczególnych badanych wykazały, że gdy mogli zapalić papierosa zwiększał się ich próg oraz tolerancja na ból. Co ciekawe gdy pili słodki sok, zwiększał się próg bólu, jednak umiejętność jego znoszenia pozostała niezmieniona.

Dalsza analiza pokazała, że efekt wywołany przez nikotynę, zwiększał się w sytuacji podania sacharozy. Dotyczy jednak tylko progu bólu, nie wpływając na jego tolerancję.

Kobiety i mężczyźni w ten sam sposób reagowali na podanie nikotyny i sacharozy, jednak większy próg oraz wytrzymałość na ból uzyskali mężczyźni. Sacharoza nie wpłynęła na nastrój uczestników, ale nikotyna już tak. Panowie po zapaleniu papierosa czuli się silniejsi i mniej źli, a panie mniej spięte.

Więcej informacji:
Kanarek, R. B. and Carrington, C. (2004). Sucrose consumption enhances the analgesic effects of cigarette smoking in male and female smokers. Psychopharmacology, 173: 57-63.
 
 
Powrót
Reklama:

Robin Kanarek i Catherine Carrington postanowiły sprawdzić czy papierosy i cukier w taki sam sposób działają na ludzi.

Do eksperymentu zaproszono 24 regularnie palących mężczyzn i 25 kobiet. Każdy z uczestników proszony był o zachowanie szczególnego postu przez 12 godzin przed badaniem (badany miał nie palić, nie pić niczego oprócz wody oraz niczego nie jeść) oraz bardzo szczególnej diety przez kolejne cztery dni badania.

Przez cztery dni procedury badawczej każdy badany cztery razy przechodził przez pomiar wrażliwości na ból po spożyciu odpowiedniej substancji (w różnej kolejności). Czterokrotny test pozwolił obliczyć połączony oraz oddzielny wpływ nikotyny i sacharozy.

Oprócz jednoczesnego spożywania nikotyny i sacharozy badani proszeni byli również o dostarczenie organizmowi tylko jednej substancji (wypalenie ulubionego papierosa lub wypicie soku owocowego zawierającego 28,5g sacharozy) lub powstrzymanie się od jej spożywania (picie wody lub niepalenie). Stosowanie się do instrukcji kontrolowano za pomocą próbek śliny badanych.

Po 5 minutach od spożycia substancji lub powstrzymania się od jej przyjęcia, każdy badany raportował swój nastrój, a następnie przystępował do testu sprawdzającego wytrzymałość na ból. Od lat 30-tych w tym celu używany jest tzw. Cold Pressor Test polegający na naprzemiennym umieszczeniu przedramienia na 2 minuty w wodzie o temperaturze 37 stopni oraz w wodzie o temperaturze 2 stopni.

W ten sposób mierzone są dwa parametry: próg bólu oraz tolerancja na ból. W pierwszym przypadku badany sygnalizuje kiedy trzymanie ręki w zimnej wodzie zaczyna być nieprzyjemne. W drugim kiedy utrzymanie zanurzonej ręki jest już nie do wytrzymania.

Wyniki czasów poszczególnych badanych wykazały, że gdy mogli zapalić papierosa zwiększał się ich próg oraz tolerancja na ból. Co ciekawe gdy pili słodki sok, zwiększał się próg bólu, jednak umiejętność jego znoszenia pozostała niezmieniona.

Dalsza analiza pokazała, że efekt wywołany przez nikotynę, zwiększał się w sytuacji podania sacharozy. Dotyczy jednak tylko progu bólu, nie wpływając na jego tolerancję.

Kobiety i mężczyźni w ten sam sposób reagowali na podanie nikotyny i sacharozy, jednak większy próg oraz wytrzymałość na ból uzyskali mężczyźni. Sacharoza nie wpłynęła na nastrój uczestników, ale nikotyna już tak. Panowie po zapaleniu papierosa czuli się silniejsi i mniej źli, a panie mniej spięte.

Więcej informacji:
Kanarek, R. B. and Carrington, C. (2004). Sucrose consumption enhances the analgesic effects of cigarette smoking in male and female smokers. Psychopharmacology, 173: 57-63.
 
 
loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

zdrowie,  papierosy,  palenie,  ból, 

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót