Reklama

Przez wieki mleko wielbłądzie było używane przez koczowników w celach leczniczych. Swoim składem jest najbardziej zbliżone do mleka matki, zawiera 10 razy więcej żelaza i 3 razy więcej witaminy C niż mleko krowie jak podaje Huffington Post. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne, usprawnia system odpornościowy, a ma niską zawartość laktozy.

 

Sfermentowane mleko wielbłądzie wciąż jest stosowane m.in. w Kazachstanie podczas leczenia gruźlicy. Naukowcy rozpoczęli również badania dotyczące zastosowania mleka w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna, raka piersi i autyzmu, najbardziej obiecujące okazały się wyniki badań dotyczące cukrzycy. Dr. Agrawal z Bikaner Diabetes Care and Research Centre w rozmowie z Huffington Post wyjaśnia, że spożycie wielbłądziego mleka przy cukrzycy typu I zredukowało znacznie dawkę insuliny niezbędnej do utrzymania długotrwałej kontroli glikemii. Wynika to z faktu, że mleko wielbłądzie wykazuje właściwości podobne do insuliny. 

 

Badania naukowe udowodniły, że mleko wielbłądzie ma znacznie wiecej zastosowań:

- cholesterol w nim zawarty jest znacznie mniejszy niż w mleku kozim czy krowim

- poziom potasu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, sodu i cynku jest wyższy niż w mleku krowim

- mleko wielbłądzie zawiera 3 razy więcej witaminy C i 10 razy więcej żelaza niż mleko krowie

- regularne picie mleka pomaga zwalczyć impotencję

- zawiera sześć niezbędnych dla zdrowia człowieka kwasów tłuszczowych

- zawiera wysoką ilość lanoliny, która poprawia koloryt skóry i redukuje zmarszczki

- wzmacnia system odpornościowy

- jest łatwo przyswajalne przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy

- mleko wielbłądzie mogą również spożywać osoby cierpiące na zapalenie czy nowotwór wątroby 

- pomaga kontrolować wysokie ciśnienie krwi

- pomaga w leczeniu miażdżycy i osteoporozy. 

 

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa szacuje, że potencjał produkcji wielbłądziego mleka na rynku swiatowym jest wart 10 mld dolarów. 

 

Źródło: http://www.huffingtonpost.com/philippa-young/camel-milk-the-biggest-hu_b_773016.html

Zobaczcie niesamowity film o produkcji wielbładziego mleka w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Wyrabia się z niego również lody i czekoladę!

Zapisz
Powrót
Reklama:
Podobne artykuły:

Przez wieki mleko wielbłądzie było używane przez koczowników w celach leczniczych. Swoim składem jest najbardziej zbliżone do mleka matki, zawiera 10 razy więcej żelaza i 3 razy więcej witaminy C niż mleko krowie jak podaje Huffington Post. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne, usprawnia system odpornościowy, a ma niską zawartość laktozy.

 

Sfermentowane mleko wielbłądzie wciąż jest stosowane m.in. w Kazachstanie podczas leczenia gruźlicy. Naukowcy rozpoczęli również badania dotyczące zastosowania mleka w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna, raka piersi i autyzmu, najbardziej obiecujące okazały się wyniki badań dotyczące cukrzycy. Dr. Agrawal z Bikaner Diabetes Care and Research Centre w rozmowie z Huffington Post wyjaśnia, że spożycie wielbłądziego mleka przy cukrzycy typu I zredukowało znacznie dawkę insuliny niezbędnej do utrzymania długotrwałej kontroli glikemii. Wynika to z faktu, że mleko wielbłądzie wykazuje właściwości podobne do insuliny. 

 

Badania naukowe udowodniły, że mleko wielbłądzie ma znacznie wiecej zastosowań:

- cholesterol w nim zawarty jest znacznie mniejszy niż w mleku kozim czy krowim

- poziom potasu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, sodu i cynku jest wyższy niż w mleku krowim

- mleko wielbłądzie zawiera 3 razy więcej witaminy C i 10 razy więcej żelaza niż mleko krowie

- regularne picie mleka pomaga zwalczyć impotencję

- zawiera sześć niezbędnych dla zdrowia człowieka kwasów tłuszczowych

- zawiera wysoką ilość lanoliny, która poprawia koloryt skóry i redukuje zmarszczki

- wzmacnia system odpornościowy

- jest łatwo przyswajalne przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy

- mleko wielbłądzie mogą również spożywać osoby cierpiące na zapalenie czy nowotwór wątroby 

- pomaga kontrolować wysokie ciśnienie krwi

- pomaga w leczeniu miażdżycy i osteoporozy. 

 

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa szacuje, że potencjał produkcji wielbłądziego mleka na rynku swiatowym jest wart 10 mld dolarów. 

 

Źródło: http://www.huffingtonpost.com/philippa-young/camel-milk-the-biggest-hu_b_773016.html

Zobaczcie niesamowity film o produkcji wielbładziego mleka w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Wyrabia się z niego również lody i czekoladę!

Zapisz
loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

dieta,  zmarszczki,  zdrowie,  mleko,  wielbłąd,  impotencja,  wysokie ciśnienie,  mleko wielbłądzie, 

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót