Reklama

Ksylitol to tzw. alkohol cukrowy uzyskiwany głównie z brzozy. Ze względu na działanie przeciwpróchnicze jest wykorzystywany jako środek słodzący przy produkcji gum do żucia, cukierków i innych słodyczy. Niestety ksylitol nie jest obojętny dla naszego zdrowia.

Nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo strawić tego cukru, dlatego osoby stosujące codziennie ksylitol mogą doświadczać biegunek i bardzo częstych problemów żołądkowych. Ze względu na zaburzenia metabolizmu, ksylitol tworzy doskonałe warunki do rozwoju wirusów i bakterii w naszym organizmie. Zwiększa możliwość wystąpienia przerostu candidy, wywołuje gazy, kolkę i wzdęcia. Wiele badań udowodniło, że ksylitol zwiększa zakwaszenie organizmu. 

Nadmierne spożycie ksylitolu jest przyczyną niskiego poziomu cukru we krwi, może prowadzić do hipoglikemii. To jednak nie wszystko - wykazuje działanie przeczyszczające, a  jego duże dawki powodują wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, który zwiększa ryzyko występowania kamieni w nerkach. Ksylitol uzyskiwany z brzozy, zwłaszcza u dzieci może wywoływać rzadko występujące alergie. 

Nie powinnaś przekraczać dawki 50g ksylitolu na dzień. Co więcej spożywanie ksylitolu przez dłuższy okres czasu powoduje przyrost masy ciała. Potwierdziły to badania przeprowadzone w Harvard Medical School. Spożywany w nadmiarze ksylitol, który jest znacznie słodszy niż cukier może spowodować, że twój organizm będzie mniej wrażliwy na słodycze przez co będziesz jadła więcej cukierków, czekolady, owoców etc. 

Wszystko jednak zależy od ilości ksylitolu, którą spożywasz. Jeśli dawkujesz z rozsądkiem, to nie ma problemu!

 

źródło: Xylitol Side Effects

 

Powrót
Reklama:

Ksylitol to tzw. alkohol cukrowy uzyskiwany głównie z brzozy. Ze względu na działanie przeciwpróchnicze jest wykorzystywany jako środek słodzący przy produkcji gum do żucia, cukierków i innych słodyczy. Niestety ksylitol nie jest obojętny dla naszego zdrowia.

Nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo strawić tego cukru, dlatego osoby stosujące codziennie ksylitol mogą doświadczać biegunek i bardzo częstych problemów żołądkowych. Ze względu na zaburzenia metabolizmu, ksylitol tworzy doskonałe warunki do rozwoju wirusów i bakterii w naszym organizmie. Zwiększa możliwość wystąpienia przerostu candidy, wywołuje gazy, kolkę i wzdęcia. Wiele badań udowodniło, że ksylitol zwiększa zakwaszenie organizmu. 

Nadmierne spożycie ksylitolu jest przyczyną niskiego poziomu cukru we krwi, może prowadzić do hipoglikemii. To jednak nie wszystko - wykazuje działanie przeczyszczające, a  jego duże dawki powodują wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, który zwiększa ryzyko występowania kamieni w nerkach. Ksylitol uzyskiwany z brzozy, zwłaszcza u dzieci może wywoływać rzadko występujące alergie. 

Nie powinnaś przekraczać dawki 50g ksylitolu na dzień. Co więcej spożywanie ksylitolu przez dłuższy okres czasu powoduje przyrost masy ciała. Potwierdziły to badania przeprowadzone w Harvard Medical School. Spożywany w nadmiarze ksylitol, który jest znacznie słodszy niż cukier może spowodować, że twój organizm będzie mniej wrażliwy na słodycze przez co będziesz jadła więcej cukierków, czekolady, owoców etc. 

Wszystko jednak zależy od ilości ksylitolu, którą spożywasz. Jeśli dawkujesz z rozsądkiem, to nie ma problemu!

 

źródło: Xylitol Side Effects

 

loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

cukier,  ksylitol,  słodzik,  zdrowie, 

Zostaw komentarz:

  • Komentarz od: ~MIKI   zgłoś nadużycie  

    Jem ksylitol i do wszystkiego go biore platki kaszki budynie galaretki i nie ma skoku insuliny a bialy cukier do kibla

  • Komentarz od: ~krystyna   zgłoś nadużycie  

    też uważam ten artykuł za....specjalnie mieszanie ludziom w głowie, tak teraz będą robić...żeby zdezorientować, miałam problem z candidą, miałam, teraz używam ksylitolu, zero białego cukru..i jakoś zdrowa już jestem :) dieta, troche ruchu, pozytywne myślenie, przebaczenie (to tez ważne jest..) i można sobie poradzić z tymi choróbskami :) pozdrawiam

  • Komentarz od: ~Nadia   zgłoś nadużycie  

    Artykuł nie jest niestety napisany przez człowieka, który posiada wiedze w tym temacie. Ksylitol pomaga zwalczać drożdże Candida albicans, zmniejszając ich zdolność przyklejania się do powierzchni ciała gdzie mogą powodować zakażenia.

Rozwiń wszystkie komentarze
  • Komentarz od: ~mmmm   zgłoś nadużycie  

    bzdury

  • Komentarz od: ~renata   zgłoś nadużycie  

    Bzdury i kłamstwa , ksylitol słodszy od cukru!

  • Komentarz od: ~fuck_the_system   zgłoś nadużycie  

    Gołym okiem widać kłamstwo w tym żałosnym artykule. Pewnie koncerny cukrowe panikują, bo ludzie mają większą świadomość dot. szkodliwości białego cukru, jak otyłość, skoki insuliny, cukrzyca i stymulowanie mnożenia się komórek rakowych! Co za propagandowy bezczelny artykuł. A 'amerykanscy naukowcy' mogą się wypchać tymi sponsorowanymi pseudo "badaniami"! Wstyd!

  • Komentarz od: ~Basia   zgłoś nadużycie  

    Jak zwykle: wynik badań zależy od "badających" :) Ja nie zamierzam rezygnować z cukru brzozowego. Niech się wypchają producenci "białej śmierci". Jako osoba z problemami jelitowymi wiem najlepiej, jak się czuję po spożyciu zwykłego cukru, a jak po ksylitolu. Bujda na resorach, cukrowa mafia.

  • Komentarz od: ~Malgosia   zgłoś nadużycie  

    Mysle ze sprzedaz cukru spadla to wymyslaja bzdury......straszne co tzw niby dziennikarze potrafia pisac.....

  • Komentarz od: ~tyu   zgłoś nadużycie  

    Głupoty

  • Komentarz od: ~dzastaaaa   zgłoś nadużycie  

    Okrutne bzdury! Nie sugerujcie się tym wpisem, gdyż zawiera same sprzeczności z prawdą.

  • Komentarz od: ~P.R.   zgłoś nadużycie  

    Aaaa, zagapiłem się - jest link. Ale czy to na pewno wiarygodna informacja?

  • Komentarz od: ~P.R.   zgłoś nadużycie  

    A cóż to za bajki? Proszę podać źródło tych wiadomości.

Powrót