Reklama

Badania zostały opublikowane w ostatnim numerze British Medical Journal i są podsumowaniem pracy nad wpływem picia kawy na stan naszych naczyń krwionośnych oraz innych chorób, takich jak cukrzyca czy zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Jak się okazało umiarkowane spożywanie kawy – od 3 do 5 filiżanek dziennie zapobiega tym schorzeniom!

Badania skupiły się nad obecnością zwapnień w naczyniach wieńcowych. Przebadano 25138 kobiet i mężczyzn w wieku 41 lat, którzy nigdy nie mieli symptomów chorób kardiologicznych w momencie prowadzenia badań. Badane osoby wypełniły specjalne ankiety oraz zbadano im poziom zwapnienia naczyń. Brano również pod uwagę styl życia, ciężar ciała, palenie papierosów, spożycie alkoholu itp. wyniki okazały się zaskakujące.

 

Średnie spożycie kawy badanych – 1, 8 filiżanki kawy dziennie

 

13,4 procent badanych, spożywających taką ilość kawy miało zwapnienia naczyń. Ryzyko miażdżycy zwiększało się u osób pijących jeszcze mniej kawy. W najlepszym stanie były osoby, które piły pomiędzy 3 a 5 filiżanek dziennie. Ale po przekroczeniu tej dawki znów wzrastało ryzyko zwapnień!

Okazało się też, że umiarkowane spożycie kawy chroni przed cukrzycą – naukowcy z Seulu są zdania, że kawa zwiększa wrażliwość insuliny oraz zmniejsza poziom cholesterolu.

Źródło La Vanguardia

Czytaj także Zdrowotne właściwości kawy

Co można jeszcze zrobić z kawą? Kawą malowane

Powrót
Reklama:
Podobne artykuły:

Badania zostały opublikowane w ostatnim numerze British Medical Journal i są podsumowaniem pracy nad wpływem picia kawy na stan naszych naczyń krwionośnych oraz innych chorób, takich jak cukrzyca czy zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Jak się okazało umiarkowane spożywanie kawy – od 3 do 5 filiżanek dziennie zapobiega tym schorzeniom!

Badania skupiły się nad obecnością zwapnień w naczyniach wieńcowych. Przebadano 25138 kobiet i mężczyzn w wieku 41 lat, którzy nigdy nie mieli symptomów chorób kardiologicznych w momencie prowadzenia badań. Badane osoby wypełniły specjalne ankiety oraz zbadano im poziom zwapnienia naczyń. Brano również pod uwagę styl życia, ciężar ciała, palenie papierosów, spożycie alkoholu itp. wyniki okazały się zaskakujące.

 

Średnie spożycie kawy badanych – 1, 8 filiżanki kawy dziennie

 

13,4 procent badanych, spożywających taką ilość kawy miało zwapnienia naczyń. Ryzyko miażdżycy zwiększało się u osób pijących jeszcze mniej kawy. W najlepszym stanie były osoby, które piły pomiędzy 3 a 5 filiżanek dziennie. Ale po przekroczeniu tej dawki znów wzrastało ryzyko zwapnień!

Okazało się też, że umiarkowane spożycie kawy chroni przed cukrzycą – naukowcy z Seulu są zdania, że kawa zwiększa wrażliwość insuliny oraz zmniejsza poziom cholesterolu.

Źródło La Vanguardia

Czytaj także Zdrowotne właściwości kawy

Co można jeszcze zrobić z kawą? Kawą malowane

loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

kawa,  serce,  cholesterol,  zawał, 

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót