Reklama

Tlen dostarczany do organizmu jest przetwarzany w energię. Ale część jego cząsteczek w trakcie tego procesu „ucieka” i zostaje zamieniona w wolne rodniki tlenowe. Ich ilość znacznie się zwiększa przy oddychaniu zanieczyszczonym powietrzem, paleniu papierosów a nawet podczas bardzo intensywnego treningu, kiedy znacznie wzrasta nasz metabolizm! Wolne rodniki są również w pożywieniu. Głównie takim, które powstaje w towarzystwie dymu. A więc w produktach wędzonych, smażonych i tych z ulubionego latem grilla.

 

I o ile nasz organizm potrzebuje wolnych rodników w odpowiedniej dawce, o tyle ich nadmiar już mu szkodzić. Okazuje się, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, nowotworów. Nie służą też naszej skórze, niszcząc naskórek, naruszając włókna kolagenowe, co przyspiesza proces starzenia. Naukowcy są zdania, że wolne rodniki uszkadzają również nerki, płuca, żołądek, wątrobę czy jelita, powodując szereg chorób.

 

Jako, że proces tworzenia się wolnych rodników polega na odbieraniu elektronów cząsteczkom w naszym ciele, żeby przerwać ten łańcuch szkodliwych działań, konieczne są nam antyoksydanty. To one, spożywane wraz z jedzeniem, hamują destrukcyjne działanie wolnych rodników. Naukowcy odkryli, że antyoksydanty mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Redukują możliwość powstawania takich chorób jak zapalenie wątroby, cukrzyca, opryszczka, obrzęki, zapalenie jamy ustnej, hemoroidy, wrzody żołądka i wiele innych.

 

Najlepszym dowodem na zbawienną moc antyoksydantów są Francuzi, którzy spożywają do mięsnych posiłków wino, które ma ich dużo. Z tego powodu nacja ta, mimo diety, rzadziej zapada na choroby serca czy nowotwory.

 

Gdzie jeszcze szukać antyoksydantów? Znajdziemy je w warzywach, owocach, ziołach a nawet kawie i herbacie oraz innych produktach pochodzenia roślinnego, szczególnie w oliwie z oliwek i różnego typu olejach. Dlatego te produkty powinniśmy spożywać w pierwszej kolejności.

 

 

 

Powrót
Reklama:

Tlen dostarczany do organizmu jest przetwarzany w energię. Ale część jego cząsteczek w trakcie tego procesu „ucieka” i zostaje zamieniona w wolne rodniki tlenowe. Ich ilość znacznie się zwiększa przy oddychaniu zanieczyszczonym powietrzem, paleniu papierosów a nawet podczas bardzo intensywnego treningu, kiedy znacznie wzrasta nasz metabolizm! Wolne rodniki są również w pożywieniu. Głównie takim, które powstaje w towarzystwie dymu. A więc w produktach wędzonych, smażonych i tych z ulubionego latem grilla.

 

I o ile nasz organizm potrzebuje wolnych rodników w odpowiedniej dawce, o tyle ich nadmiar już mu szkodzić. Okazuje się, że wolne rodniki przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, nowotworów. Nie służą też naszej skórze, niszcząc naskórek, naruszając włókna kolagenowe, co przyspiesza proces starzenia. Naukowcy są zdania, że wolne rodniki uszkadzają również nerki, płuca, żołądek, wątrobę czy jelita, powodując szereg chorób.

 

Jako, że proces tworzenia się wolnych rodników polega na odbieraniu elektronów cząsteczkom w naszym ciele, żeby przerwać ten łańcuch szkodliwych działań, konieczne są nam antyoksydanty. To one, spożywane wraz z jedzeniem, hamują destrukcyjne działanie wolnych rodników. Naukowcy odkryli, że antyoksydanty mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Redukują możliwość powstawania takich chorób jak zapalenie wątroby, cukrzyca, opryszczka, obrzęki, zapalenie jamy ustnej, hemoroidy, wrzody żołądka i wiele innych.

 

Najlepszym dowodem na zbawienną moc antyoksydantów są Francuzi, którzy spożywają do mięsnych posiłków wino, które ma ich dużo. Z tego powodu nacja ta, mimo diety, rzadziej zapada na choroby serca czy nowotwory.

 

Gdzie jeszcze szukać antyoksydantów? Znajdziemy je w warzywach, owocach, ziołach a nawet kawie i herbacie oraz innych produktach pochodzenia roślinnego, szczególnie w oliwie z oliwek i różnego typu olejach. Dlatego te produkty powinniśmy spożywać w pierwszej kolejności.

 

 

 

loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

zdrowie,  tlen,  flawonoidy,  antyoksydanty,  wolne rodniki, 

Zostaw komentarz:

  • Komentarz od: ~Kasia   zgłoś nadużycie  

    w mojej rodzinie ostatnio bardzo popularny stał się modrzew dahurski, silny antyoksydant. bierze babcia z nadciśnieniem, mama i tata który ma i nadciśnienie i podwyższony cholesterol

Powrót