Reklama

W badaniu opublikowanym w Journal of Labour Economic, naukowcy mówią o tym, że po spożyciu czekolady, ludzie są bardziej zrelaksowani, dokładniej wykonują pracę i są gotowi do podejmowania nowych zadań.

 

Nic w tym dziwnego. Od lat wiadomo, że czekolada zawiera endorfiny, Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych takich, jamagnez, potas, wapń, żelazo, cynk czy miedź.

 

Wywołuje uczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Zawarte w czekoladzie endorfiny wpływają na pracę mózgu, poprawia nastrój, łagodzi ból. Zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka czekolady powinna wynosić maksymalnie 50 g.

  • Czekolada zawiera pewną ilość substancji wykazujących działanie psychoaktywne:

  • kofeina – ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie, występujący jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach (5–10 mg w tabliczce[7])


    • teobromina – aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główny alkaloid charakterystyczny dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.

    • anandamid – psychoaktywny endokannabinoid

    • fenyloetyloamina

Nasiona kakaowca przywiózł do Europy Kolumb. Ale dopiero w XVII wieku zaczęto czekoladę spożywać w stanie zbliżonym do dzisiejszego.

 

Czekolada jedzona w odpowiedni sposób odchudza - sprawdź!

Powrót
Reklama:
Podobne artykuły:

W badaniu opublikowanym w Journal of Labour Economic, naukowcy mówią o tym, że po spożyciu czekolady, ludzie są bardziej zrelaksowani, dokładniej wykonują pracę i są gotowi do podejmowania nowych zadań.

 

Nic w tym dziwnego. Od lat wiadomo, że czekolada zawiera endorfiny, Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych takich, jamagnez, potas, wapń, żelazo, cynk czy miedź.

 

Wywołuje uczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Zawarte w czekoladzie endorfiny wpływają na pracę mózgu, poprawia nastrój, łagodzi ból. Zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka czekolady powinna wynosić maksymalnie 50 g.

  • Czekolada zawiera pewną ilość substancji wykazujących działanie psychoaktywne:

  • kofeina – ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie, występujący jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach (5–10 mg w tabliczce[7])


    • teobromina – aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główny alkaloid charakterystyczny dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.

    • anandamid – psychoaktywny endokannabinoid

    • fenyloetyloamina

Nasiona kakaowca przywiózł do Europy Kolumb. Ale dopiero w XVII wieku zaczęto czekoladę spożywać w stanie zbliżonym do dzisiejszego.

 

Czekolada jedzona w odpowiedni sposób odchudza - sprawdź!

loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

szczęście,  psychologia,  czekolada,  zdrowie, 

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót