Reklama:
Reklama:
. Próbując wyjaśnić to zjawisko uwarunkowaniami środowiskowymi przeprowadzono analizę 38987 obszarów w Anglii i Szkocji.

 Sąsiedztwa podzielono na 5 grup określających stopień ubóstwa (1 – najuboższe, 5 – najmniej dotknięte ubóstwem). Uwzględniono tu wysokość przychodów, zatrudnienie, zdrowie, wykształcenie i warunki mieszkalne. Wyniki analiz statystycznych wykazały, że średnia ilość restauracji McDonald’s przypadających na 1000 mieszkańców rośnie liniowo wraz ze wzrostem poziomu ubóstwa w omawianych regionach. Należy zaznaczyć, że różnice nie są spowodowane ilością mieszkańców czy gęstością zaludnienia.

Przeprowadzone wcześniej w Stanach Zjednoczonych i Australii lokalne badania również wykazały związek pomiędzy poziomem ubóstwa, a ilością restauracji typu fast-food. Podobnie jak w przypadku angielskiej analizy ilość fast-foodów nie rosła z poziomem życia mieszkańców lecz z jego spadkiem. Potwierdzenie tych danych na skalę ogólnokrajową zwraca uwagę na kilka istotnych zagadnień.

Średnia ilość restauracji McDonald’s przypadających na 10000 mieszkańców oraz ilości restauracji McDonald w analizowanych obszarach dotkniętych niedostatkiem (Cummins, McKay, MacIntyre 2005)

Czy w ubogich regionach znajduje się więcej tylko restauracji fast-food czy wszystkich ogółem? Czy zwiększoną ilość fast-foodów można wyjaśnić niższymi cenami nieruchomości w biednych dzielnicach? Jak to możliwe, że prowadzenie działalności gastronomicznej w miejscach, gdzie mieszkają ludzie głównie ubodzy, jest opłacalne? Czy może takie umiejscowienie spowodowane jest zwiększonym popytem?

Bez przeprowadzenia kolejnych badań trudno określić, czy w biednych dzielnicach ludzie jedzą więcej, ponieważ jest więcej McDonaldów, czy może jest ich więcej, bo ludzie chcą więcej jeść.

Jak często jadasz posiłki typu fast-food?

  • rzadziej niż raz w tygodniu (47%, 73 Votes)
  • nie jadam takich rzeczy (26%, 40 Votes)
  • raz w tygodniu (13%, 21 Votes)
  • 2-3 razy w tygodniu (11%, 17 Votes)
  • codziennie (3%, 5 Votes)

Total Voters: 156

Więcej informacji:
Cummins, S.C.J., McKay, L., MacIntyre, S., McDonald’s Restaurants and Neighborhood Deprivation in Scotland and England, American Journal of Preventive Medicine 29 (2005) 308-310
 
 

Tagi:

odchudzanie,  otyłość,  fast food,  zdrowie, 

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

  • Komentarz od: ~Ala   zgłoś nadużycie  

    Ja schudłam 7 kg

  • Komentarz od: ~ovalwise   zgłoś nadużycie  

    ja schudłam 12kg stosując slimcea oraz utrzymując dzięki temu moją zaplanowaną dietę odchudzająca. Kuracja trwała 3 miesiące. Jak na taki okres bez slimcea nie było by możliwe abym tyle schudła.

Powrót