Reklama

Pachnące, słodkie, kolorowe. Amerykańskie donaty (doughnuts) zyskują coraz większą popularność również w Polsce.

Mają charakterystyczną dziurkę w środku, a przy ich ozdabianiu możesz uwolnić ukrytą w sobie artystkę, bo sposobów na udekorowanie donatów jest więcej niż dni w roku. Niebieskie z kolorową posypką, waniliowy lukier z truskawkami, czerwony z żelkami, orzeszkami czy wiórkami kokosowymi - wszystko zależy od twojej inwencji twórczej. Do dzieła! 

WANILIOWE DONATY BEZGLUTENOWE

Czas przygotowania: 10 minut. Czas pieczenia: 10 minut. Ilość: dla 6 osób.

Składniki: 

2/3 szklanki mąki ryżowej

1/4 szklanki tapioki

1/3 szklanki cukru pudru

2 łyżki budyniu w proszku (znajdź ten bezglutenowy)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki gumy ksantanowej

1/4 łyżeczki soli

1/4 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju

2 duże jaja

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub jedna laska wanilii

 

Przygotowanie: 

Przed rozpoczęciem przygotowywania donatów rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza. Posmaruj delikatnie olejem patelnię, na której będziesz smażyć swoje donaty. 

W pierwszej misce wymieszaj: ryż, cukier, skrobię z tapioki, gumę ksantanową, budyń oraz sól. W drugiej misce wymieszaj:  jajka, wanilię oraz olej. Płynne skaładniki wlej do miski ze składnikami suchymi. Nigdy odwrotnie. Zmiksuj składniki, aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Ciasto nałóż łyżką do foremki z okrągłymi otworami - w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostaniesz specjalnie przygotowane foremki na donaty. Piecz przez 10-12 minut. Sprawdź wierzch donata palcem - jeśli po naciśnięciu będzie sprężysty to znak, że możesz wyjąć swoje foremki. Smaż donaty jeszcze przez 5 minut - po 2,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni

Kiedy donaty wystygną zajmij się ich dekorowaniem

 

 

 

 

TRADYCYJNE AMERYKAŃSKIE DONATY

Składniki:

3/4 szklanki masła

1 szklanka cukru

2 jaja

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii

4 1/2 łyżeczki proszku o pieczenia

3 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 szklanka mleka

 

Przygotowanie: 

Przed rozpoczęciem przygotowywania donatów rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza. Posmaruj delikatnie olejem patelnię, na której będziesz smażyć swoje donaty. 

W misce rozetrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i wanilię. Przesiej przez sitko mąkę, sól, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową; dodaj do pozostałych składników. Miksując wszystkie składniki na niskich obrotach dodawaj powoli mleko. Ciasto nałóż łyżką do foremki z okrągłymi otworami - w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostaniesz specjalnie przygotowane foremki na donaty. Piecz od 10-12 minut. Smaż donaty jeszcze przez 5 minut - po 2,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni

Kiedy donaty wystygną zajmij się ich dekorowaniem

 A tu przepis na tradycyjne pączki!

ZapiszZapisz
Powrót
Reklama:

Pachnące, słodkie, kolorowe. Amerykańskie donaty (doughnuts) zyskują coraz większą popularność również w Polsce.

Mają charakterystyczną dziurkę w środku, a przy ich ozdabianiu możesz uwolnić ukrytą w sobie artystkę, bo sposobów na udekorowanie donatów jest więcej niż dni w roku. Niebieskie z kolorową posypką, waniliowy lukier z truskawkami, czerwony z żelkami, orzeszkami czy wiórkami kokosowymi - wszystko zależy od twojej inwencji twórczej. Do dzieła! 

WANILIOWE DONATY BEZGLUTENOWE

Czas przygotowania: 10 minut. Czas pieczenia: 10 minut. Ilość: dla 6 osób.

Składniki: 

2/3 szklanki mąki ryżowej

1/4 szklanki tapioki

1/3 szklanki cukru pudru

2 łyżki budyniu w proszku (znajdź ten bezglutenowy)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki gumy ksantanowej

1/4 łyżeczki soli

1/4 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju

2 duże jaja

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub jedna laska wanilii

 

Przygotowanie: 

Przed rozpoczęciem przygotowywania donatów rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza. Posmaruj delikatnie olejem patelnię, na której będziesz smażyć swoje donaty. 

W pierwszej misce wymieszaj: ryż, cukier, skrobię z tapioki, gumę ksantanową, budyń oraz sól. W drugiej misce wymieszaj:  jajka, wanilię oraz olej. Płynne skaładniki wlej do miski ze składnikami suchymi. Nigdy odwrotnie. Zmiksuj składniki, aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Ciasto nałóż łyżką do foremki z okrągłymi otworami - w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostaniesz specjalnie przygotowane foremki na donaty. Piecz przez 10-12 minut. Sprawdź wierzch donata palcem - jeśli po naciśnięciu będzie sprężysty to znak, że możesz wyjąć swoje foremki. Smaż donaty jeszcze przez 5 minut - po 2,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni

Kiedy donaty wystygną zajmij się ich dekorowaniem

 

 

 

 

TRADYCYJNE AMERYKAŃSKIE DONATY

Składniki:

3/4 szklanki masła

1 szklanka cukru

2 jaja

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii

4 1/2 łyżeczki proszku o pieczenia

3 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 szklanka mleka

 

Przygotowanie: 

Przed rozpoczęciem przygotowywania donatów rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza. Posmaruj delikatnie olejem patelnię, na której będziesz smażyć swoje donaty. 

W misce rozetrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka i wanilię. Przesiej przez sitko mąkę, sól, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową; dodaj do pozostałych składników. Miksując wszystkie składniki na niskich obrotach dodawaj powoli mleko. Ciasto nałóż łyżką do foremki z okrągłymi otworami - w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego dostaniesz specjalnie przygotowane foremki na donaty. Piecz od 10-12 minut. Smaż donaty jeszcze przez 5 minut - po 2,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni

Kiedy donaty wystygną zajmij się ich dekorowaniem

 A tu przepis na tradycyjne pączki!

ZapiszZapisz
loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

przepisy,  donutsy, 

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót