Reklama:

Ośmiornicę po galicyjsku jadłam wielokrotnie w Hiszpanii i bardzo mi smakuje. Galicja to hiszpańska prownicja, słynąca z owoców morza i świetnych dań na ich bazie.

Kiedy więc udało mi się dostać ośmiornicę w Polsce, postanowiłam zrobić sama w domu. Danie jest proste i nie wymaga wielu zabiegów.

Składniki:

 

ośmiornica

kilka ziemniaków

olej lub oliwa

gruba sól

czerwona papryka – słodka lub ostra – wedle gustu, a można wymieszać.

 

Jak gotujemy ośmiornicę?

 

Pokażę wam na filmie, nie mniej jednak napiszę. Jeśli chcecie jeść ją z głową, musicie głowę z galarety oczyścić, co jest w środku i ewentualnie wydłubać oczy.

Osmiornicę rozmrażamy, nie gotujemy zamrożonej!

W dużym garnku gotujemy wodę (bez soli), kiedy wrze, trzy razy zanurzamy w niej ośmiornicę i wyciągamy, aby skóra nie schodziła w trakcie gotowania. Potem wrzucamy i gotujemy spokojnie około 18 minut na kilogram wagi. Najlpeiej sprawdzać widelcem czy miękka. Jak się ugotuje, wyłączamy kuchenkę, zostawiamy na kilka minut w wodzie i wyciągamy.

 

Kiedy ośmiornica się gotuje, obieramy ziemniaki. Kroimy na pół, i po wyjęciu ośmiornicy gotujemy w tej samej wodzie aż będą dobre (maja być bardziej twarde niż sypkie). Odcedzamy, kroimy na plastry około 1 cm, wykładamy nimi półmisek czy miskę. Na to kładziemy kawałki ośmiornicy – dobrze się ja kroi nożycami do drobiu. Całość posypujemy papryką, grubą solą i polewamy olejem lub oliwą. Pycha!

 

A przy okazji obejrzyjcie film Inteligencja ośmiornic! Zmienicie o nich zdanie!

Zapisz
Powrót
Reklama:

Ośmiornicę po galicyjsku jadłam wielokrotnie w Hiszpanii i bardzo mi smakuje. Galicja to hiszpańska prownicja, słynąca z owoców morza i świetnych dań na ich bazie.

Kiedy więc udało mi się dostać ośmiornicę w Polsce, postanowiłam zrobić sama w domu. Danie jest proste i nie wymaga wielu zabiegów.

Składniki:

 

ośmiornica

kilka ziemniaków

olej lub oliwa

gruba sól

czerwona papryka – słodka lub ostra – wedle gustu, a można wymieszać.

 

Jak gotujemy ośmiornicę?

 

Pokażę wam na filmie, nie mniej jednak napiszę. Jeśli chcecie jeść ją z głową, musicie głowę z galarety oczyścić, co jest w środku i ewentualnie wydłubać oczy.

Osmiornicę rozmrażamy, nie gotujemy zamrożonej!

W dużym garnku gotujemy wodę (bez soli), kiedy wrze, trzy razy zanurzamy w niej ośmiornicę i wyciągamy, aby skóra nie schodziła w trakcie gotowania. Potem wrzucamy i gotujemy spokojnie około 18 minut na kilogram wagi. Najlpeiej sprawdzać widelcem czy miękka. Jak się ugotuje, wyłączamy kuchenkę, zostawiamy na kilka minut w wodzie i wyciągamy.

 

Kiedy ośmiornica się gotuje, obieramy ziemniaki. Kroimy na pół, i po wyjęciu ośmiornicy gotujemy w tej samej wodzie aż będą dobre (maja być bardziej twarde niż sypkie). Odcedzamy, kroimy na plastry około 1 cm, wykładamy nimi półmisek czy miskę. Na to kładziemy kawałki ośmiornicy – dobrze się ja kroi nożycami do drobiu. Całość posypujemy papryką, grubą solą i polewamy olejem lub oliwą. Pycha!

 

A przy okazji obejrzyjcie film Inteligencja ośmiornic! Zmienicie o nich zdanie!

Zapisz
loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

przepisy,  ośmiornica,  ośmiornica po galicyjsku, 

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót