Reklama:
Reklama:

Do przyrządzenia tej pysznej potrawy będziesz potrzebowała:

1 szklanki ryżu do sushi 

50 dkg piersi z kurczaka

1/2 kalafiora

15 dkg krewetek

2 kostki bulionowe z kurczaka

2 łyżki cukru

sól

25 dkg pieczarek

1 kieliszek wódki

 

Sposób przyrządzenia. 

Zanim zaczniesz przygotowywać kurczaka zalej szklankę ryżu ciepłą wodą i odstaw przynajmniej na 30 minut. Odcedź ryż i ponownie zalej go ciepłą wodą - tak aby woda przykryła ryż. Dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po upływie czasu przez 30 sekund zwiększ ogień do maksimum i gotuj jeszcze przez 20 sekund. Zdemij garnek z ryżem, przykryj go i odstaw do wystygnięcia.

Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paseczki, pokrój drobno kalafior i pieczarki. Do małego garnka wlej kieliszek wódki, dodaj dwie kostki rosołowe, cukier i zalej składniki 1,5 szklanki wody. Kiedy woda się zagotuje jako pierwsze na 8 minut wrzuć krewetki, następnie na 5 minut kalafior i pieczarki. Kurczak powinien gotować się w wywarze przez około 15 minut. 

Na dużym talerzu rozłóż każdy z przygotowanych składników. nie wylewaj wywaru! Polej nim całe danie.

Smacznego!

Tagi:

przepisy,  mięso,  kurczak,  kurczak po japońsku, 

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót