Reklama:
Reklama:
Podobne artykuły:

Przepis na pyszną zupę krem z dyni po raz pierwszy dostałam od znajomej. Ze względu na to, że jej dzieci nie przepadają za prażonymi pestkami dyni czy migdałami wyjątkowo serwuje swoją popisową zupę ze startym żółtym serem. Ja dodałam do niej odrobinę ostrej papryki, imbir i gałkę muszkatołową. Ty również możesz urozmaicić mój przepis np. dodając czosnkowe grzanki lub prażone pestki słonecznika. 

 

Składniki: 

1kg dyni

25 dkg sera żółtego w kostce

sól

pieprz

papryczka chilli

zioła (wybierz te które lubisz np. bazylię, natkę czy koperek)

1 duża cebula

4 duże marchewki

włoszczyzna

2 ząbki czosnku 

imbir mielony

gałka muszkatołowa

śmietanka do zup 

1 l wody

 

Do garnka wlej wodę, włóż pokrojoną włoszczyznę i przygotuj bulion, wrzuć również do niego obrane marchewki. Pokrój dynię, jeśli wolisz możesz kupić mrożoną w torebkach - nie poczujesz różnicy. Do wysokiego garnka wlej oliwę z oliwek - tak żeby przykryła dno, podsmaż na niej pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz rozgnieciony czosnek, posól, dodaj pieprz i papryczkę lub pieprz cayene. Kiedy cebulka będzie już miękka wrzuć do garnka pokrojoną w kostkę dynię. Wymieszaj. Podsmaż przez chwilę i zalej wszystkie składniki bulionem, tak aby tylko przykrył kawałki dyni.  Dodaj szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Gotuj aż dynia będzie miękka. Ostudź zupę, przelej do miksera lub zblenduj samodzielnie. Podgrzej. Każdą porcję kremu posyp startym żółtym serem oraz garścią ziół.

Smacznego!

 

KKR

loading...
Reklama:

Podobne artykuły:

Tagi:

przepisy,  zupa,  krem z dyni, 

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót