Reklama:
Reklama:

Na niektóre potrawy możemy czekać przez cały rok. Dla mnie jedną z nich jest karp w cieście, ale to nie jest zwykły karp - to karp, którego co roku na Wigilię przygotowuje moja babcia. Przepis na karpia dostałam już od niej wiele lat temu, a że samolubna nie jestem, chętnie podzielę się z wami sekretnym przepisem. Mam nadzieję, że będzie wam smakował tak samo jak smakuje i mnie i mojej całej rodzinie.

Babcia karpia kupuje znacznie wcześniej. Rybę (1kg) trzeba oskrobać z łusek, kilka zostawić "na szczęście",aby w portfelu przez cały rok nie zabrakło pieniędzy. Następnie wypatroszyć, umyć, osuszyć, zasypać solą i pieprzem, zamrozić. - Nie będę stała godzinami w kolejce tuż przed świętami, ludzie wtedy głupieją, kupują wszystko na ostatnią chwilę, a zresztą karpie kupowane na ostatnią chwilę, nie są już takie tłuściutkie i dorodne jak powinny być - mówi babcia.

Karpie przygotowywane są tuż przed samą kolacją wigilijną. Na początek trzeba je rozmrozić, a w międzyczasie zrobić ciasto. Sekretnym składnikiem jest piwo, ale nie jak w większości przepisów jasne, według babci ma być ciemne i słodkie. Połowę szklanki piwa należy zmiksować z jednym, dużym jajem oraz taką ilości mąki (mąka najlepiej tortowa, ma być "puszysta") żeby powstałe ciasto było gęste. - Musi być znacznie gęściejsze od tego, które robisz zazwyczaj na naleśniki - dodaje babcia.

Do ciasta należy dodać szczyptę soli i cukru. Cukier spowoduje, że ciemne piwo będzie słodsze. I o to chodzi! Rybę należy oprószyć delikatnie mąką i zanużyć w cieście, ciasta ma być na rybie dużo, najlepiej zostawić na chwilę rybę w misce z ciastem, aby się dobrze "przykleiło". - Takiej rybki nie wolno smażyć zbyt długo na patelni (najlepiej smażyć na prawdziwym masełku, ale możesz użyć również każdego oleju oprócz oliwy z oliwek, bo zabije cały smak), ryba na patelni musi się jedynie zarumienić - podpowiada. Tak przygotowanego karpia wkładamy do brytfanki i wkładamy do pierkarnika. Piekarnik powinien być rozgrzany do 240 stopni. Karpia pieczemy od 15-20 minut.

SMACZNEGO i WESOŁYCH ŚWIĄT - ode mnie i od mojej babci!

K.Krupka

Tagi:

przepisy,  karp w cieście,  ryba,  wigilia, 

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót
Reklama: