Reklama:
Reklama:

Spokojnie! To naturalna reakcja chemiczna  związków siarki (tiole), które nadają mu silny smak i aromat. Podczas krojenia, jako dodatek do marynowanych warzyw czy zalany oliwą często zmienia swoją barwę, ale to nie powód do obaw. 

 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Czy wiecie jak kroić czosnek?

 

Związki  zawarte w roślinach,wystawione na działanie powietrza, wody czy innych substancji wchodzą z nimi w reakcje, które między innymi wytwarzają nowe związki np. pirole, które zmieniają kolor pod wpływem powietrza. Reakcja jest jeszcze silniejsza jeśli czosnek znajdzie się w alkoholu, occie lub potrawie z sokiem z cytryny.

 

loading...
Reklama:

Podobne artykuły:

Tagi:

czosnek,  czosnek niedźwiedzi,  czosnek marynowany,  czosnek niebieski,  czosnek zielony, 

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót
Wyszukiwarka
Reklama:
Najnowsze
Menu
Reklama:
Reklama:
Newsletter
zapisz
Reklama:
Reklama:
Reklama: