Reklama

Mirra to wonna żywica otrzymywana z drzew i krzewów należących do rodzaju balsamowiec (Commiphora) Uważa się, że najlepsza jest z balsamowca mirry (Commiphora abyssinica), możliwe jest jednak uzyskiwanie jej również z innych gatunków balsamowca, np. Commiphora kataf i Commiphora myrrha. Nazwa mirra pochodzi z aramejskiego ܡܪܝܪܐ (murr) i arabskiego مر (mur). W obydwu językach oznaczają one "gorzka". W hebrajskiej Biblii opisana jest słowem mőr.

Ma konsystencję skrystalizowanego miodu, bardzo przyjemny zapach i gorzki, korzenny smak. Od olibanum różni się mniejszą zawartością żywicy, a większą olejków eterycznych. Mirra samoistnie wypływa z balsamowca w postaci przezroczystych, czerwonobrunatnych niewielkich grudek. Są one dość kruche. W handlu mają nazwę mirra eletta, tzn. mirra wyborna. Rozcięcie kory zwiększa wyciek żywicy, ale jest ona gorszej jakości: ma postać ciemniejszych i większych grudek, często zanieczyszczonych. W handlu taka mirra ma nazwę mirra in sorte.

  • W starożytności była używana jako lekarstwo w chorobach układu pokarmowego, oddechowego i rozrodczego i do pielęgnacji jamy ustnej. Leczyli nią rany żołnierze Kserksesa I (ok. 517-465 p.n.e.)
  • Również obecnie jest wykorzystywana jako środek leczniczy. Dodaje się ją jako środek antyseptyczny w płynach do płukania ust i pastach do zębów, oraz w profilaktyce i leczeniu chorób dziąseł. Mirra ma własności przeciwbólowe. Jest składnikiem niektórych mazideł i maści leczniczych używanych przy leczeniu otarć skóry, stłuczeń, bólach spowodowanych skręceniem stawów, itp. Naukowcy z Florencji zbadali mechanizm jej przeciwbólowego działania na myszach. Zawarte w mirrze seskwiterpeny furanoeudesma-1,3-dien wpływają na receptory opioidowe w mózgu. Receptory te mają wpływ na odczuwanie bólu
  • Duże ilości mirry zużywano dawniej do namaszczania i balsamowania zwłok.
  • Jest jednym ze składników kadzidła używanego podczas liturgii.
  • Używana jest w przemyśle kosmetycznym
  • Dodawano jej do wina, które podawano skazańcom przed śmiercią, by zmniejszyć ich ból. Z Ewangelii Marka (15,23) wiemy, że podano ją również Jezusowi na krzyżu: „Tam dawali mu wino zaprawione mirrą, lecz On nie przyjął

Źródło Wikipedia

Zdjęcie Wikipedia Gaius Cornelius

Czytajcie Co oznacza świeto Trzech Króli

Powrót
Podobne artykuły:

Mirra to wonna żywica otrzymywana z drzew i krzewów należących do rodzaju balsamowiec (Commiphora) Uważa się, że najlepsza jest z balsamowca mirry (Commiphora abyssinica), możliwe jest jednak uzyskiwanie jej również z innych gatunków balsamowca, np. Commiphora kataf i Commiphora myrrha. Nazwa mirra pochodzi z aramejskiego ܡܪܝܪܐ (murr) i arabskiego مر (mur). W obydwu językach oznaczają one "gorzka". W hebrajskiej Biblii opisana jest słowem mőr.

Ma konsystencję skrystalizowanego miodu, bardzo przyjemny zapach i gorzki, korzenny smak. Od olibanum różni się mniejszą zawartością żywicy, a większą olejków eterycznych. Mirra samoistnie wypływa z balsamowca w postaci przezroczystych, czerwonobrunatnych niewielkich grudek. Są one dość kruche. W handlu mają nazwę mirra eletta, tzn. mirra wyborna. Rozcięcie kory zwiększa wyciek żywicy, ale jest ona gorszej jakości: ma postać ciemniejszych i większych grudek, często zanieczyszczonych. W handlu taka mirra ma nazwę mirra in sorte.

  • W starożytności była używana jako lekarstwo w chorobach układu pokarmowego, oddechowego i rozrodczego i do pielęgnacji jamy ustnej. Leczyli nią rany żołnierze Kserksesa I (ok. 517-465 p.n.e.)
  • Również obecnie jest wykorzystywana jako środek leczniczy. Dodaje się ją jako środek antyseptyczny w płynach do płukania ust i pastach do zębów, oraz w profilaktyce i leczeniu chorób dziąseł. Mirra ma własności przeciwbólowe. Jest składnikiem niektórych mazideł i maści leczniczych używanych przy leczeniu otarć skóry, stłuczeń, bólach spowodowanych skręceniem stawów, itp. Naukowcy z Florencji zbadali mechanizm jej przeciwbólowego działania na myszach. Zawarte w mirrze seskwiterpeny furanoeudesma-1,3-dien wpływają na receptory opioidowe w mózgu. Receptory te mają wpływ na odczuwanie bólu
  • Duże ilości mirry zużywano dawniej do namaszczania i balsamowania zwłok.
  • Jest jednym ze składników kadzidła używanego podczas liturgii.
  • Używana jest w przemyśle kosmetycznym
  • Dodawano jej do wina, które podawano skazańcom przed śmiercią, by zmniejszyć ich ból. Z Ewangelii Marka (15,23) wiemy, że podano ją również Jezusowi na krzyżu: „Tam dawali mu wino zaprawione mirrą, lecz On nie przyjął

Źródło Wikipedia

Zdjęcie Wikipedia Gaius Cornelius

Czytajcie Co oznacza świeto Trzech Króli

loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

święto,  mirra,  ciekawostki, 

Zostaw komentarz:

  • Komentarz od: ~OinRl6 tuohuxbhtlsh, [url=http://trvtkzyfbsgq.com/]trvtkzyfbsgq[/url], [link=http://iiededrfkuvg.com/]iiededrfkuvg[/link], http://nylljzeilkau.com/   zgłoś nadużycie  

    OinRl6 tuohuxbhtlsh, [url=http://trvtkzyfbsgq.com/]trvtkzyfbsgq[/url], [link=http://iiededrfkuvg.com/]iiededrfkuvg[/link], http://nylljzeilkau.com/

Powrót
Reklama: