Reklama:

Oliwa to nic innego niż sok wytłoczony z oliwek i odwirowany z wody. Robi się to na zimno i ta z pierwszego tłoczenia nazywa się extra virgin. To najdroższa i najlepsza z oliw.

 

Drzewo oliwne daje owoce dopiero po 10 latach od zasadzenia. Ale żyje bardzo długo i długo owocuje, nawet 200 lat. Są zaś drzewa oliwne mające i dwa tysiące lat!

Największym producentem oliwy w Europie jest Hiszpania, gdzie drzewka oliwne rosną na 3 milionach hektarów ziemi. Najwięcej ich jest w Andaluzji.

Oliwa jest bardzo zdrowa i zawiera wiele witamin. Hiszpanie spożywają średnio litr oliwy na głowę miesięcznie. Polacy spożywają litr oliwy rocznie. Już jutro poznacie przepis na chleb po hiszpańsku!

Powrót
Reklama:

Oliwa to nic innego niż sok wytłoczony z oliwek i odwirowany z wody. Robi się to na zimno i ta z pierwszego tłoczenia nazywa się extra virgin. To najdroższa i najlepsza z oliw.

 

Drzewo oliwne daje owoce dopiero po 10 latach od zasadzenia. Ale żyje bardzo długo i długo owocuje, nawet 200 lat. Są zaś drzewa oliwne mające i dwa tysiące lat!

Największym producentem oliwy w Europie jest Hiszpania, gdzie drzewka oliwne rosną na 3 milionach hektarów ziemi. Najwięcej ich jest w Andaluzji.

Oliwa jest bardzo zdrowa i zawiera wiele witamin. Hiszpanie spożywają średnio litr oliwy na głowę miesięcznie. Polacy spożywają litr oliwy rocznie. Już jutro poznacie przepis na chleb po hiszpańsku!

loading...

Podobne artykuły:

Tagi:

przepisy,  zdrowie,  zdrowa żywność,  oliwa,  oliwa z oliwek, 

Zostaw komentarz:

  • Komentarz od: ~Phyllisned   zgłoś nadużycie  

    wh0cd589892 tadalafil

  • Komentarz od: ~Euridice   zgłoś nadużycie  

    Najlepsza i najrzadsza oliwa to ta, którą tłoczy się w styczniu :) Nie ma sobie równych!

Powrót