Partner: Logo KobietaXL.pl

Składniki:

4 żeberka wieprzowe

2 laski kiełbasy Śląskiej z kurczaka marki Konspol

100 g surowego boczku

300 g kiszonej kapusty

4 większe ziemniaki

1 litr zimnej wody

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

natka pietruszki

1 łyżka masła lub oleju

1 łyżka mąki

przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Żeberka płuczemy, rozdzielamy na mniejsze części, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy. Gdy na wierzchu pojawią się szumy, należy je zebrać, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez pół godziny.

W dalszej kolejności obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, po czym wkładamy warzywa do gotującego się wywaru. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Całość gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, kminek, majeranek i gotujemy przez 20 minut.

Dodajemy świeżo zmielony pieprz i w razie potrzeby solimy. Boczek kroimy w cieniutkie paski, a kiełbasę w talarki, smażymy na patelni na maśle i przekładamy do garnka z zupą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy ją do garnka z gotującą się zupą cały czas mieszając. Całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Podawać z chlebem.

kapuśniak

Tagi:

przepisy ,  zupa ,  kapuśniak ,  kapusta , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót
Wyszukiwarka
Newsletter
zapisz