Partner: Logo KobietaXL.pl

1. Aby podczas ścierania ser nie przywierał do tartki, nasmaruj ją wcześniej olejem.

2. Czajnik w bardzo prosty i szybki sposób możemy odkamienić za pomocą kwasku cytrynowego. Do czajnika wlewamy wodę - tyle, żeby zakryła przynajmniej jego połowę. Do środka wsypujemy kilka łyżeczek kwasku cytrynowego i zagotowujemy wodę. Gdy jest już gorąca, energicznie mieszamy czajnikiem, tak aby oblane zostały wszystkie jego ścianki. Odstawiamy czajnik na kilka miniut. Gdy jesteśmy zadowoleni z uzyskanego efektu, płuczemy czajnik pod zimna wodę - jeśli nie - powtarzamy czynność od początku.

3. Aby podczas smażenia tłuszcz nie pryskał wystarczy posypać patelnię odrobiną soli.

4. Podczas rozmrażania lodówki, jeśli chcesz szybko i skutecznie pozbyć się grubej warstwy lodu, wystarczy, że do zamrażalnika wstawisz garnek z wrzącą wodą.

5. Aby podczas gotowania jajko nie pękało - szerszy koniec jajka nakłuj szpilką. Jeżeli mimo to pęknie, dodaj do wody trochę octu - zapobiegnie wyciekaniu białka.

6. Szklanki i kufle do piwa powinny być myte wyłącznie w zimnej wodzie gdyż używanie w tym celu płynów do mycia naczyń może zahamować wytworzenie się pianki piwnej przy wlewaniu napoju do naczynia.

 7. Aby panierka, którą przygotujesz z jajek była krucha nigdy nie rozbijaj jajek z mlekiem lub z wodą. Naprawdę krucha będzie jeśli dodasz do jajka szczyptę soli i odrobinę oleju.

8. Cynamon i wanilia wymieszane z cukrem to gwarancja, że będziesz cieszyć się ich smakiem i aromatem przez długi czas.

9. Przesolona zupa? To nie problem - wystarczy, że wlejesz do gotującej się zupy nieroztrzepane białko. Ścinające się białko wchłonie nadmiar soli. Pamiętaj żeby po wszystkim przecedzić zupę.

 10.Co zrobić żeby placki ziemniaczane nie przywierały do patelni? Przed usmażeniem natrzyj patelnię solą.

11. Osad na szklankach po herbacie lub kawie może stać się prawdziwą zmorą. Jednak nie każdy wie, że w łatwy i szybki sposób możemy go usunąć sodą. Wsypujemy ją na wilgotną ściereczkę lub do miseczki z wodą i takim roztworem przecieramy nasze naczynia.

12. Rozmrożone ryby nie rozpadną się na kawałki podczas smażenia, jeśli do gorącego tłuszczu dodasz kilka kropel soku z cytryny.

13. Lukier można zafarbować na czerwono - wystarczy dodać łyżkę soku malinowego.

 14. Nową, drewnianą łyżkę, deskę do krojenia lub inne drewniane naczynia, które używamy w kuchni, aby służyły nam na dłużej i nie pochłaniały nieprzyjemnych zapachów, przed pierwszym użyciem dobrze natłuścić ciepłym olejem.

15.Wystarczy, że podczas gotowania dodasz odrobinę oliwy, a zielone warzywa nie stracą swojego pięknego koloru.

 16. Aby usunąć z rąk zapach cebuli, należy przed umyciem natrzeć je solą.

 17. Sól wyczyści większość przypaleń - nawet tych bardzo trudnych do usunięcia.

 18. Jeśli podczas pracy w kuchni delikatnie się oparzyłaś - zasyp oparzone miejsce solą. Ból szybko minie, a po oparzeniu nie zostanie ani śladu.

 19. Jeśli nie lubimy "kożuszka", który wyjątkowo szybko lubi tworzyć się na budyniu, wystarczy, że świeżo przygotowany budyń posypiemy cukrem i o tzw. kożuch możemy się już nie martwić. 

 20. Przypalone mleko uratujesz jeśli ugotujesz je jeszcze raz, ale dodając do niego szczyptę soli.

 

Tagi:

porady domowe ,  przesolona zupa ,  poradnik domowy ,  jajko , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót